Tandløsning, Parodontose (Parodontitis) Artikel

Parodontose (paradentose) skyldes en betændelse i tandkødet , som ikke behandles. Ved tandkødsbetændelse samles bakterier og tandsten i den lomme, der opstår ved tanden ved at tandkødet hæver. Bakterierne angriber og nedbryder langsomt det væv, der fæster tanden til kæbeknoglen.

Parodontose (paradentose) skyldes en betændelse i tandkødet , som ikke behandles. Ved tandkødsbetændelse samles bakterier og tandsten i den lomme, der opstår ved tanden ved at tandkødet hæver. Bakterierne angriber og nedbryder langsomt det væv, der fæster tanden til kæbeknoglen.
Også kæbeknoglen nedbrydes, så knoglekanten omkring tænderne synker stadigt nærmere ned mod tandens rodspids. Parodontose fører til sidst til, at tænderne løsner sig og falder ud. Problemet er almindeligt, når man bliver voksen, og risikoen øges, jo ældre man bliver.

Symptomer parodontose

En tandkødsbetændelse, der udvikler sig til parodontose, gør det meget svært at opretholde en god mundhygiejne. Nedbrydningsprodukter fra bakterierne, som lever i de dybe lommer omkring tænderne giver en dårlig smag i munden og dårlig ånde. I takt med at sygdommen skrider frem løsner tænderne sig. Tandhalsene blottes gradvist, hvilket kan medføre jagende smerter, når man spiser varme, kolde eller søde retter. Undertiden kan der dannes en rodabsces , der kan føre til, at mere af knoglen ødelægges.

Komplikationer ved parodontose

Parodontose fører til, at tænderne falder ud. Man bliver tvunget til at erstatte dem med en helprotese.

Forholdsregler

Parodontose kan som regel standses, inden tænderne falder ud. Hvis man har symptomer på sygdommen og ikke går regelmæssigt til tandlæge, bør man sørge for snarest at komme under behandling. For at undersøge hvor omfattende skaderne er, tager tandlægen et røntgenbillede af tænderne og kan da se, hvor meget af kæbeknoglen, der er ødelagt.

Behandling af parodontose

Hjemme:

Følg de anvisninger som gives ved Mundhygiejne . Børst især godt der, hvor tand og tandkød mødes.

Hos tandlægen:

I enkelte tilfælde, hvor sygdommen kommer under behandling på et tidligt stadium, er det ofte nok at fjerne tandsten, der gør det lettere for bakterierne at få fæste på tandens overflade, og at instruere patienten om, hvordan han skal gøre for virkelig at få renset munden.

I vanskeligere tilfælde, hvor lommerne omkring tænderne er meget dybe og en del af tændernes fæste i kæbebenet er gået tabt, må man gribe til operation for at genskabe normale forhold i munden. Man skærer da den del af tandkødet bort, der danner lommer omkring tænderne. En tandkødsoperation udføres under lokalbedøvelse hos tandlægen eller på en specialklinik. Efter operationen anbringes en beskyttende pakning over det opererede område. Pakningen skal sidde i 1-2 uger, mens tandkødet læges. Den udgør en forbinding over operationssåret og har tillige en smertestillende effekt.De blottede rodoverflader, der opstår ved parodontose, kan være meget følsomme og smerte voldsomt ved berøring, kulde og varme. Hvis de er ekstra følsomme, kan man beskytte dem med et lag natriumfluorid. Meget løse tænder kan forankres.