Testikelkræft (Cancer testis) Artikel

Kræft i testiklerne rammer ca. 300 danskere hvert år, og årsagen er fortsat ukendt. Hos op imod 10 % opdages testikelkræft først, når den har spredt sig til andre organer.

Definition og årsager


Testikelkræft er en fællesbetegnelse for ondartede kræftsygdomme, som kan opstå i de forskellige typer af celler, som findes i testiklerne. Kræft i testiklerne rammer ca. 300 danskere hvert år, og dermed er Danmark det land i verden med flest tilfælde pr. indbygger pr. år. Sygdommen rammer hyppigst unge mellem 18 og 35 år.

Årsagen til udvikling af kræft i testiklerne er ukendt. Normalt deler kroppens celler sig efter behov. Ved testikelkræft (som ved alle andre kræftformer) deler cellerne sig ukontrolleret og skader de normale celler. Der skabes en kræftknude (tumor). Hvis sygdommen ikke opdages og behandles på et tidligt tidspunkt, kan den sprede sig (metastasere sig) til andre organer.

N.B.! Der findes mange tilstande, som medfører pladsudfyldende fornemmelse i pungen, men som er godartede og altså ikke har noget med kræft at gøre. Disse er blandt andet vandbrok , pungårebrok og cyster i bitestiklerne . Se artiklerne om disse.

Symptomer på testikelkræft


Ofte opdages testikelkræft tilfældigt, ved at man mærker en knude på den ene testikel. Denne knude kan være meget lille, eller den kan sidde over næsten hele testiklen. Man kan også føle at, den ene testikel er forstørret eller mærke en tyngdefornemmelse i pungen. Der kan opstå følgetilstande som eksempelvis vandbrok . Kræftknuden medfører kun smerter i pungen hos ca. 1/5. I nogle tilfælde kan forstørrelse af brystvævet være første symptom pga. forstyrrelse i kønshormonproduktionen.

Hos op imod 10% opdages testikelkræft først, når den har spredt sig til andre organer. Symptomerne vil komme fra det ramte område og kan eksempelvis være mave-tarm problemer, rygsmerter eller nyreproblemer.

Forholdsregler og diagnose


Det er vigtigt, at testikelkræft opdages tidligt, da det giver bedre mulighed for helbredelse. Da sygdommen kan begynde uden markante symptomer og ofte opdages tilfældigt, er det en god ide, at mærke sine testikler igennem engang imellem. Se artiklen Hvordan man undersøger testiklerne .
Er man i tvivl, om der er en knude, bør man lade sin læge tage stilling til dette. Husk at der også er mange ikke ondartede tilstande, som kan ramme testiklerne. En forstørrelse af testiklen er derfor ofte ufarlig. Mange gange kan det være bitestiklen, som er hævet pga. irritation eller en infektion. Se artiklen om bitestikelbetændelse . Det er dog vigtigt at blive undersøgt af en læge, hvis man tror, der er en hævelse eller knude på eller omkring testiklerne.

Hvis lægen mistænker en knude i selve testiklen, vil der tages nogle blodprøver og henvises til en specialafdeling. Her vil man ofte lave en ultralydsundersøgelse af testiklerne.

Behandling af testikelkræft


Hvis lægen mener, at der er tale om en ondartet kræftknude i testiklen, vil man lave et operativt indgreb og tage en vævsprøve (biopsi) af både den påvirkede testikel og den raske. Såfremt vævsprøven bekræfter mistanken, vil man fjerne den påvirkede testikel. Biopsien fra den anden testikel skal vise, om der også er forstadier til kræft i denne.

Hvis testikelkræften har spredt, sig vil man bruge biopsien til at finde den celletype, som kræftknuden består af, og som nu har spredt sig til andre dele af kroppen. Dette har betydning for den videre behandling. Nogle celletyper er meget følsomme overfor stråleterapi, andre for cellegifte (kemoterapi).

Forløb og komplikationer


Langt de fleste testikelkræftformer behandles med godt resultat. Således er overlevelsen efter 5 år næsten 100% ved den hyppigste testikelkræfttype. De andre typer har lidt lavere overlevelse, men samlet overlever stadig 95% af alle med testikelkræft.

Hvis sygdommen spredes, sker det gennem blodet og lymfesystemet. Spredningen sker oftest til lymfeknuder langs hovedpulsåren, ved lungerne og på halsen. Hvis kræften ikke opdages, udvikles den og spredes til andre livsvigtige organer, først og fremmest til leveren, lungerne og hjernen.

Opdages tumoren på et tidligt stadium, kan den behandles, og udsigterne til helbredelse er gode. Se afsnit om behandling.

Operationen påvirker hverken kønsdriften eller produktionen af sædceller, da den tilbageværende testikel alene kan opretholde disse funktioner.