Testikelsnoning Artikel

Ved testikelsnoning er testiklen mere bevægelig pga. en slap hindesæk. Tilstanden kan opstå når som helst og giver både hævelse og smerter.


Hver testikel er omgivet af en dobbeltvægget hindesæk og er ophængt i sædstrengen, så testiklens og hindesækkens indre vægge er bevægelige i forhold til den ydre væg.

Hindesækkens to lag smøres af en lille smule væske for lettere at kunne glide mod hinanden. Hindesækken slutter normalt tæt omkring testiklen og må ikke forveksles med pungen, som er en større hudsæk, hvori testiklerne hænger.

Testiklen sidder sammen med hindesækken fast i sædstrengen. Hos nogle mænd kan hindesækken være slap og for stor, så testiklen bliver betydeligt mere bevægelig end normalt og kan sno sig inde i hindesækken. En sådan snoning medfører, at sædstrengen snor sig, og i svære tilfælde kan den vene, som løber gennem sædstrengen, afsnøres, så blodet ikke kan flyde væk fra testiklen. Testiklen hæver da op og smerter. Testiklen kan sno sig når som helst, også når man sover.

Skader på testiklerneSkader på testiklerne giver voldsom smerte. Hvis smerten lindres gradvist og forsvinder inden for en time, kan man gå ud fra, at testiklerne ikke har fået nogen svære skader.

Vedholdende smerte, synlige skader, f.eks. sår eller hævelser, tyder derimod på indre blødning, og man bør derfor straks henvende sig til lægen.

Hvis tilstanden ikke behandles, kan der opstå permanente skader i testiklen. Efter et kirurgisk indgreb er man som regel rask i løbet af et par uger.Symptomer


Smerter i testiklen optræder ret pludseligt, og pungen bliver hævet, rød og øm ved berøring. Smertens intensitet varierer og kan blive så kraftig, at den fører til kvalme og opkastninger. I mange tilfælde snor testiklen sig op igen af sig selv, og smerten og hævelsen forsvinder øjeblikkeligt.

Komplikationer


Testikelsnoning er ret usædvanlig. Lidelsen er almindeligst i ungdommen, men kan optræde når som helst, selv i barndommen.

Hvis testiklen ikke genfinder sin normale stilling spontant, eller hvis tilstanden ikke behandles, kan den forringede blodforsyning til testiklen medfører skader på dens væv, og vævet kan dø. Dette kan eventuelt mindske fertiliteten. Spermatozoer kan imidlertid stadig produceres af den anden testikel.

Forholdsregler


Selv om testikelsnoningen rettes op af sig selv, skal man søge læge og få det undersøgt. Smerter efter en skade, betændelse eller cancer kan undertiden medføre lignende symptomer, og derfor er det vigtigt at undersøge årsagen til problemerne. Er testiklen snoet, forsøger lægen forsigtigt at lirke den tilbage i sit rette leje. Generne forsvinder, men risikoen for tilbagefald er stor.

Hvis det er umuligt at sno testiklen tilbage, må man operere akut. Her sys testiklen fast til pungen, så dens bevægelighed begrænses. Man plejer samtidig forebyggende at behandle den anden testikel, eftersom unormal bevægelighed som regel forekommer i begge testikler. Hvis testiklen er blevet alvorligt skadet som følge at nedsat blodforsyning, kan det være nødvendigt at fjerne den.