Testiklernes opbygning og udvikling tema

Testiklerne er mandens kønskirtler, der udvikles i fostertilstanden. De danner bl.a. spermatozoer, der normalt vil udtømmes ved sædafgang.


De to mandlige kønskirtler, testiklerne, udvikles i fostertilstanden i bughulen hos fostret og vandrer før fødslen gennem lyskekanalen ned i

pungen. (Se også Kryptorkisme , når testiklerne ikke vandrer ned i pungen på normal vis.) Hver testikel står i forbindelse med bughulen gennem sædstrengen, som består af sædlederen samt blodkar og nerver.

Testiklerne danner spermatozoer, som føres til bitestiklerne, hvor de modner i løbet af cirka 3 uger. Bitestiklerne består af snoede gange og sidder fast på testiklernes bagside. De modne spermatozoer føres gennem sædlederne til sædblærerne, hvor de venter på at blive tømt ud ved en sædafgang. Sker der ingen sædafgang, nedbrydes spermatozoerne lidt efter lidt, og deres bestanddele optages af kroppen.

De underliggende artikler vedrører sygdomme i testiklerne, bitestiklerne og pungen. I sædstrengen optræder ingen specifikke sygdomstilstande.

Artikler

kategori

Barnet

Her finder du information om barnet nyfødt til teenager. Læs om kost, motio...

Redaktionen 17/01/2009
kategori

Almene graviditetsproblemer

Under en graviditet ændrer kroppen sig. De fysiske og hormonelle forandring...

Redaktionen 01/02/2009
kategori

Overvægt og vægttab

Mindst hver 10. dansker lider af overvægt, og både voksne og børn er ramt. ...

Redaktionen 15/10/2019