Testiklernes opbygning og udvikling Artikel

Testiklerne er mandens kønskirtler, der udvikles i fostertilstanden. De danner bl.a. spermatozoer, der normalt vil udtømmes ved sædafgang.


De to mandlige kønskirtler, testiklerne, udvikles i fostertilstanden i bughulen hos fostret og vandrer før fødslen gennem lyskekanalen ned i

pungen. (Se også Kryptorkisme , når testiklerne ikke vandrer ned i pungen på normal vis.) Hver testikel står i forbindelse med bughulen gennem sædstrengen, som består af sædlederen samt blodkar og nerver.

Testiklerne danner spermatozoer, som føres til bitestiklerne, hvor de modner i løbet af cirka 3 uger. Bitestiklerne består af snoede gange og sidder fast på testiklernes bagside. De modne spermatozoer føres gennem sædlederne til sædblærerne, hvor de venter på at blive tømt ud ved en sædafgang. Sker der ingen sædafgang, nedbrydes spermatozoerne lidt efter lidt, og deres bestanddele optages af kroppen.

De underliggende artikler vedrører sygdomme i testiklerne, bitestiklerne og pungen. I sædstrengen optræder ingen specifikke sygdomstilstande.