Til kamp mod børns ekstra kilo artikel

Marina Fredskilde er en af de 23 kliniske diætister, der er er med i det landsdækkende projekt Fitkids for overvægtige børn og deres familier. Hun giver her svar på nogle hvad forældre kan gøre for at hjælpe deres børn som er overvægtige eller ved at blive det.

Sundhedsguiden.dk - Til kamp mod børns ekstra kilo | overvægtige, børn, familier, forældre, hjælpe, diætister
Projektet Fitkids hjælper familier
i kampen mod overvægt

Marina Fredskilde er en af de 23 kliniske diætister, der er er med i det landsdækkende projekt Fitkids for overvægtige børn og deres familier. Hun giver her svar på nogle hvad forældre kan gøre for at hjælpe deres børn som er overvægtige eller ved at blive det.

Hvordan kan forældre modvirke overvægt hos børn og sig selv?

”Det vigtigste er at få bevægelse ind i hverdagen. Tag trappen i stedet for rulletrappen eller elevatoren. Om morgenen er der trængsel foran skolerne af biler, fordi forældre skal aflevere deres børn. Man skal tage den tid, det tager at lære sit barn en sikker skolevej til fods eller på cykel.”

”Man kan også spørge sig selv, hvor aktiv ens familie er? Hvad laver familien i weekenden? Tager familien børnene med i ud i naturen og laver noget afstressende? Mange får ikke rørt sig ret meget i løbet af en weekend. En tur i skoven kan give børn en time eller to gratis motion i løbet af en weekend i stedet for at gå på shopping og spise ved en pølsevogn.”

Hvornår er et barn motiveret til at tabe sig?

”Børn fra ca. 10 års alderen vil ofte føle, at de er hæmmet af deres vægt og kan selv se sammenhængen. Hvis de er velfungerende vil de relativt nemt kunne tabe sig. Men et barn, der bliver mobbet, vil måske ikke have så meget overskud til at modstå fristelser. Forældreopbakningen er den vigtigste. Forældrene skal være motiverede for at kunne gå foran og servere den gode mad og gå ind i aktiviteter sammen med barnet. Mange menneskers hverdag er travl, så det kræver planlægning ikke at skulle købe ind hver dag.”

Hvad kan forældre gøre, inden hvalpefedt udvikler sig til overvægt?

”Forebyggelse er det bedste. Familien bør være bevidst om faldgruberne, få hjælp af en diætist og sætte ind med motion, inden det er for sent samt overholde regler om højst én ugentlig slikdag.”

Hvad skal man gøre, hvis den ene forældre siger "åh, så lad dog barnet", mens den anden siger nej til tv og chokoladekiks?

”Hvis et par ikke er enige, kunne det være en løsning, at de kom til vejledning hos en diætist hver for sig. Måske kan man finde en løsning, når den anden part ikke er med. Ellers er det et spørgsmål om en større konfliktløsning.”
Fakta:
En undersøgelse blandt københavnske skolebørn viser, at antallet af overvægtige børn er steget med 15-20 procent fra 1947 til 2003. I samme periode er antallet af fede børn steget med tre-fire procent.
Læs mere om Børnefamilier i behandling hos diætister på www.fitkids.dk