Definition og årsager
Toxoplasmose er en oftest symptomløs infektion forårsaget af parasitten Toxoplasma Gondii. Det er en encellet organisme, der primært lever i fordøjelsessystemet hos katte, men ses hos en lang række pattedyr (f.eks. harer).
Mennesker smittes ved at spise inficeret kød eller utilstrækkeligt vaskede grøntsager, som kan have rester af katteafføring (indeholdende parasitforstadier) på sig.
Infektionen ses i en erhvervet form og i en medfødt form, da smitte under graviditet kan spredes fra mor til barn. Dette kan have alvorlige konsekvenser for barnet.
Toxoplasmose er meget udbredt i den danske befolkning. Den kan dog kun overføres fra mor til foster lige efter, at moderen er blevet smittet, og infektionen kan derfor kun videregives til fosteret, hvis moderen smittes under graviditeten. Sker dette, er der omkring 20% risiko, for at hun videregiver sygdommen til fosteret, men fosteret vil ikke altid få symptomer. Dette sker heldigvis kun sjældent, og der ses kun ca. 5 tilfælde af medfødt toxoplasmose med symptomer om året i Danmark.
Har man først én gang været smittet med toxoplasmose, udvikler man efterfølgende livslang immunitet. Dvs. at har en kvinde været smittet med toxoplasmose eller overført sygdommen til ét barn, kan hun ikke overføre sygdommen til det næste.
Symptomer på toxoplasmose
Symptomerne er meget forskellige afhængigt af, hvilken af de to former man rammes af, og om man er syg i forvejen. Den erhvervede form er oftest symptomløs, men kan give:
- Feber.
- Hævede lymfeknuder.
- Træthed.
Hvis man har nedsat immunforsvar, som det f.eks. ses hos AIDS-patienter , kan sygdommen dog blive mere alvorlig og medføre:
- Symptomer fra lunger, bla. pneumoni ( lungebetændelse ).
- Symptomer fra hjerte, bla. sygdom i hjertets muskulatur.
- Skader og abscesser (bylder) i hjernen med bl.a. kramper og lammelser til følge.
- Chorioretinitis (betændelse i øjets nethinde og årehinde).
Den medfødte form kan også være symptomfri men kan medføre alvorlige tilstande som:
- Chorioretinitis (dette medfører ofte nedsat syn hos barnet).
- Meningoencefalitis (betændelse i hjernehinderne og dele af hjernen).
- Hydrocefalus (vand i hovedet med deformiteter af kraniet til følge).
- Mikrocefali (abnorm udvikling af hjerne og kranie med stærk retardering til følge).
- Forkalkninger i hjernen.
Forholdsregler og diagnose
Toxoplasmose er som nævnt sjældent farlig under normale omstændigheder, og man behøver ikke frygte infektion til hverdag. Dog bør man følge et par forholdsregler, når man er gravid for at undgå risikoen for at smitte sit barn.
Man kan beskytte sig selv ved at vaske hænder efter at have rørt ved råt kød og grøntager, gennemstege kød, vaske hænder efter at have haft med jord at gøre (evt. bruge handsker). Man bør desuden undgå tæt kontakt med katte, eller i hvert fald undgå at have med katteafføring at gøre (få en anden til at tømme kattebakken), mens man er gravid.
Diagnosen stilles ved hjælp af en blodprøve.
Behandling af toxoplasmose
Almindeligvis kræver sygdommen ingen behandling og går i sig selv igen. I de svære tilfælde kræves der intensiv medicinsk behandling. Ved infektion af gravide i første trimester (første 3 måneder) skal abort overvejes.