Tristhed og modløshed Artikel

Depressioner kan være milde i form at tristhed og modløshed. Trist og ked af det? Tristhed kan behandles. Modløshed ses ofte sammen med trished eller mild depression.


Vi kender det allesammen, at i vinterperioden og om foråret kan der komme træthed, tristhed og modløshed som symptomer på, at man synes det hele er surt. Er det sygeligt? Er man psykisk syg? Ja, det kommer så an på, om man kan klare sig i nogle vigtige hverdagsagtige situationer. På trods af tristheden, kan man så klare jobbet og familien? Hvordan føler man jobbet generer én, eller føles det som utroligt stresset og ubehageligt? Snerrer man meget af familien og skælder ofte ud? Giver man let op, overfor små forhindringer i hverdagen?

Har man overskud, vil man kunne klare mange belastninger uden særlig besvær. Men har man det skidt med sig selv, bliver problemerne til store truende skyer i horisonten. Man fornemmer, at ens grænse er nået, og man har lyst til at flygte bort. Man bliver måske sky og trækker sig. Disse symptomer kan være en begyndende depression , og jo tidligere man tager fat i problemet, jo lettere bliver det for én at komme ud af det.

Læg mærke til om du sover dårligt. Man står op om morgenen, og føler ikke man er udhvilet. Måske er man vågen klokken 4-5 om morgenen og kan ikke sove igen. Det er de første advarselslamper der tændes, hvis denne besværlighed varer mere end 2-3 uger. Men tro ikke at sovemedicin hjælper ret meget på det!

Det næste, der giver problemer er, hvordan man føler sig stresset. Små ting irriterer én, og man kan ikke slappe af. Der er en indre uro i kroppen eller hovedet. Man bliver sikkert mere kort for hovedet og vrisser af andre. Dette sætter en ond cirkel i gang, fordi så er der andre der vrisser ad dig, og du føler verden er ubehagelig. Man vil efterhånden føle, at situationen er plagsom, og at der ingen udvej er.

Så kommer opgivenheden og tristheden, fordi det hele føles besværligt. Modløsheden kommer, fordi man ikke ser et lys forude.

Hvad skal man gøre?


Det første man skal gøre er at analysere situationen. Hvad kan der gøres, så noget ændrer sig? Kan en forlænget weekend hjælpe, hvis man rejser bort? Kan man sige fra på jobbet, så arbejdsbyrden mindskes? Skal man holde en sygeperiode for at blive sig selv igen? Psykisk ubehag er også en sygdom, man kan melde sig syg på.

Motion er ofte en særdeles god hjælper, når man har det psykisk skidt. Massage, sauna, løb, motionscenter, sport, og aktiviteter der får én til at føle kroppen på en anden måde. Hold dig væk fra alkohol og sovemedicin af typen benzodiazepiner! De forværrer kun problemet. Alkohol er den største humørdræber på langt sigt, og især for dem der har det trist.

Går ind og se en god film, brug hellere penge på positive oplevelser, og lyt til musik der løfter din sindsstemning. Undgå fed mad og undgå for meget kød. De sløver din fordøjelse og tarmen generer søvnen og dit velbehag.

Naturmedicin


Men findes der måske naturlige veje at gå - for at komme ud af sin modløshed?

  • Vi ved at Hyperikum, en urt velkendt igennem århundreder, kan hjælpe på lette depressioner og søvnbesvær.

  • Baldrian bruges især til lette søvnbesvær og virker beroligende.

  • Fiskeolie (fås i kapsler) har forskningen vist hjælper på visse humørproblemer.

  • Mange andre naturstoffer har en lindrende effekt på humørgener som tristhed og modløshed. Det er humle, passionsblomst, kvan, ginseng, mineralet magnesium og B-vitaminer.

  • Og ikke at forglemme lysterapi, som kan foregå med særlige lamper, der købes i specialforretninger.

Ca. 1/5 af vore depressive problemer skyldes for lidt lys om vinteren, og en øget følsomhed for dette hos visse personer. Man kalder det årstidsbetinget humørsyge eller SAD (= Seasonal Affective Disorder). Det er værst i månederne november til marts, hvor disse personer lider under vinterens ringe solmængde. De trives til gengæld godt under sydlige himmelstrøg. Derfor kan 1-2 ugers ferie i solskin i perioden november til marts være lykken for disse mennesker. Ellers kan man købe et særligt lys for 1.500-4.000 kr for et lysaggregat. Man sidder ca. 1 1/2 time om dagen foran dette særlige lys, og efter et par uger føler man sig betydeligt bedre.

Lægemidler er beregnet til dem, der lider af en svær depression. De bør kun bruges, når man har konsulteret sin læge, og lægen har fundet, at man har en betydelig klinisk depression. Man regner med, at der findes ca. 2-3 gange så mange lette depressioner, som der findes alvorlige kliniske depressioner.

En depression tager tid til at udvikle sig, typisk 2-3 måneder, og det er vigtigt at forsøge at stoppe det så tidligt som muligt, fordi depressionen dermed bliver lettere at behandle.

Depressioner, tristhed og modløshed er det største psykiske problem i den vestlige verden. Vi er ikke særlige gode til at finde ud af at bremse en sygelig udvikling, fordi depressioner er den sygdom, der stiger mest af alle sygdomme, uden nogen forsøger at lave præventive behandlinger.

Man kan selv prøve at gøre lidt for at hindre en negativ udvikling, ved at være mere opmærksom på de faktorer, der udløser en del depressioner:

  • Langvarigt søvnbesvær.

  • Irritabilitet.

  • Dårlig koncentration.

  • Uro i hovedet.

  • Rastløshed.

  • Surhed (vrissen).

  • Øget følsomhed for stress.

Søg da hjælp, og følg nogle af de tanker der er nævnt her i artiklen.