Trøske (Svamp i mundhulen, Candidiasis, Candida) Artikel

Trøske skyldes infektion i mundhulens slimhinde med gærsvampearten Candida albicans. Få viden om svamp i mundhulen. Sådan behandles svamp i munden og Candidiasis. Hvordan forebygger du svampen Candida?

Definition og årsager


Trøske skyldes infektion i mundhulens slimhinde med gærsvampearten Candida albicans . Egentlig er benævnelsen trøske forbeholdt candidiasis hos børn, men efterhånden bruges betegnelsen for infektion i alle aldre. Candida albicans findes naturligt i mundhulen hos ca. 50%, og giver normalt ikke anledning til infektion.

Candidiasis, eller blot candida, viser sig derfor kun, hvis mundfloraen ændres, eller hvis immunforsvaret svækkes.
Dette ses ved f.eks.:

  • Diabetes.

  • Kemoterapi.

  • Længerevarende antibiotikabrug.

  • Stofmisbrug.

  • Fejlernæring.

  • Steroidbehandling.

  • AIDS.

Næsten alle, der bruger tandprotese, har candida albicans men er ikke nødvendigvis generet af det. Især hvis protesen ikke er tilpasset fuldstændig, så den skurrer mod slimhinden, er der risiko for udvikling af candida.

Symptomer på trøske


Trøske viser sig ved hvide flødeskumslignende pletter på tunge, svælg og mundslimhinde. Pletterne er let forhøjede i forhold til den sunde slimhinde, og der er let rødme omkring. Trøske gør kun lidt, eller slet ikke ondt. Skraber man på svampen, fjernes det hvide lag let, og det underliggende væv bliver rødt, let blødende og smertefuldt.

Hos ældre, og folk med protese, kan candida vise sig som blegrøde revner i mundvigene, såkaldt Perlèche.

Forholdsregler og diagnose


Diagnose stilles på det typiske billede og evt. ved et svampeskrab. Da candida ikke er en almindelig sygdom hos raske mennesker, er det vigtig at forsøge at finde den tilgrundliggende årsag. Opblussen af candida kan være første symptom på flere alvorlige sygdomme, og det er derfor vigtigt at søge læge ved mistanke.

Har man nedsat immunforsvar og får en infektion med candida, er det vigtigt hurtigt at få et svampemiddel, da det ellers kan sprede sig til andre organer, f.eks. lunger og tarmkanal.

Behandling af trøske


Til behandling af candida bruges et antimycoticum (svampemiddel) f.eks. Mycostatin, som kan sprøjtes ind i mundhulen. Svampeinfektionen vil gå over indenfor et par dage. Vigtigere er det at finde den tilgrundliggende årsag/sygdom.

Forløb og komplikationer


Selve svampeinfektionen vil som oftest forløbe ukompliceret og være overstået på et par dage med den rette behandling.

Alvorlige komplikationer er sjældne og optræder, når patienten i forvejen har et svækket immunforsvar. Det drejer sig om mave-tarm-candida med smerter og blodige diarrèer, svampelungebetændelse og blodforgiftning med candidasvamp i blodet.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 15.08.06