Tumorer i spytkirtlerne Artikel

En tumor i spytkirtlerne er en sjælden tilstand, som kun rammer én ud af 100.000 danskere om året. Tumoren kan være enten god- eller ondartet, og vil vise sig ved en hævet spytkirtel eller uforklarlig smerte i munden.

Visse af cellerne i en spytkirtel kan, når de formerer sig uhæmmet, danne en tumor. Årsagen til dette er ikke kendt. De fleste tumorer i spytkirtlerne opstår i ørespytkirtlerne og er som regel godartede. De vokser langsomt i løbet af flere år og bevirker, at kirtlen forstørres, men giver i øvrigt ingen symptomer.

I nogle enkelte tilfælde kan en spytkirteltumor være ondartet. I Danmark opdages årligt cirka et tilfælde pr. 100.000 indbyggere, og denne type tumorer er således ret usædvanlig.

Har man en hævet spytkirtel eller oplever en uforklarlig smerte eller anden form for ubehag i munden, bør man søge læge. Diagnosen kan stilles ved hjælp af en vævsprøve. Ofte kan man afgøre, om det drejer sig om en tumor eller en spytsten ved en MR-skanning eller CT-skanning.

Behandling


En tumor i en af spytkirtlerne kan i reglen fjernes ved et kirurgisk indgreb. Ondartede tumorer behandles, når man har opereret dem bort, med stråling, som ødelægger eventuelt resterende tumorvæv. Ved operation af ørespytkirtlerne foreligger en risiko for skader på ansigtsnerven, der løber i nærheden af disse kirtler. Nerven styrer ansigtets mimiske muskler. Skaderne kan være forbigående, og nerven genoptager da efter en tid sin normale funktion.