Definition og årsager
Tumorer i strubehovedet kan både være godartede og ondartede. En tumor er en unormal vækst eller masse af væv. I strubehovedet vil en tumor ofte betyde, at man bliver hæs. Dette skyldes, at strubehovedet er det sted, hvor vores stemmebånd sidder. Stemmebåndene styrer, hvor meget luft, der kommer igennem strubehovedet. Denne luftmængde er bestemmende for hvilken lyd, der dannes.
Godartede tumorer i strubehovedet:
- Larynxpapillomer: Disse tumorer ses både hos børn og voksne, og der kan være en enkelt eller mange. Hvis der er mange, er de oftest forårsaget af et virus, der hedder humant papilloma virus (HPV). Dette virus kan også give vorter på huden. Hos voksne kan et larynxpapillom i nogle tilfælde udvikle sig til en ondartet tumor.
- Sangerknuder: Disse er ikke rigtige tumorer, men de kan ligne og give de samme symptomer. Der er oftest blot tale om små hævelser eller blødninger under slimhinden på stemmebåndene. Årsagen til dette er, at stemmen har været brugt meget. Sangerknuder ses oftest hos børn, der skriger meget eller voksne sangere, skuespillere eller andre, der bruger stemmen meget.
- Øvrige godartede tumorer: Disse kan udgå fra alle vævstyper i strubehovedet. Ofte har de form af en polyp, der er en udposning af slimhinden.
Ondartede tumorer i strubehovedet:
Ondartede tumorer i strubehovedet opstår, når de normale celler i strubehovedet omdannes til kræftceller. Der er således tale om kræft i strubehovedet. Det er langt hyppigere hos mænd og ses næsten kun hos rygere, særligt hvis der samtidig er et stort alkoholforbrug. Personer, der får diagnosticeret kræft i strubehovedet er ofte i alderen 55-65 år. Der forekommer ca. 260 tilfælde af kræft i strubehovedet i Danmark hvert år. En ondartet tumor kan sidde overalt i strubehovedet, og den giver symptomer på forskellige tidspunkter, alt efter hvor den sidder.
Symptomer på tumorer i strubehovedet
Godartede tumorer i strubehovedet:
- Hæshed
- Stridor: Dette er en særlig hvæsende lyd, der opstår, når der er dårlig plads i de øvre lufteveje.
- Problemer med at få luft: Dette gælder særligt små børn, hvor selv en lille godartet tumor vil aflukke strubehovedet. Dette skyldes, at der er meget lidt plads i de øvre lufteveje hos børn.
Ondartede tumorer i strubehovedet:
- Hæshed igennem længere tid: Dette symptom ses ofte ret tidligt ved tumorer, der sidder i den øverste del af strubehovedet omkring stemmebåndene.
- Hoste
- Fornemmelse af klump i halsen
- Synkebesvær
- Smerte ofte med udstråling til øret
Stridor: Dette er en særlig hvæsende lyd, der opstår, når der er dårlig plads i de øvre lufteveje.
Forholdsregler og diagnose
Ved hæshed og/eller generende fornemmelse i halsen igennem mere end 2-3 uger, bør man gå til sin egen læge eller en øre-næse-hals-læge. Man bør ved hæshed forsøge at skåne stemmen mest muligt, da hæsheden ellers med stor sandsynlighed vil fortsætte. Ved sangerknuder kan nedsat brug af stemmen i sig selv være nok til, at tilstanden bedres.
Lægen vil kigge ned i halsen med et særligt instrument, et laryngoskop. Med dette vil han kunne se, om der er tumorer i strubehovedet. Man kan dog ikke umiddelbart se, om der er tale om godartede eller ondartede tumorer. Dette kræver, at man tager en vævsprøve (en biopsi) ud fra tumoren, og undersøger cellerne under et mikroskop.
Behandling af tumorer i strubehovedet
Godartede tumorer i strubehovedet:
Ved en lille operation i fuld bedøvelse kan man fjerne tumorerne. En fjernet tumor skal altid undersøges af en patolog, for at man kan sikre sig, at det drejer sig om en godartet tumor. Ved sangerknuder er det vigtigt, at man ikke overanstrenger stemmen. Evt. kan der være gavn af at gå til en talepædagog, der kan hjælpe med at træne stemmen.
Ondartede tumorer i strubehovedet:
- Strålebehandling: Dette er i mange tilfælde nok til at kurere patienten. Dog ses det nogle gange, at tumoren kommer igen.
- Operation: Hvis tumoren er meget stor eller ikke er forsvundet efter strålebehandling, kan det være nødvendigt at fjerne tumoren kirurgisk. Dette foregår ved, at man fjerner hele strubehovedet. Samtidig laves en trakeostomi, hvilket vil sige, at luftrøret føres ud på forsiden af halsen. Man kommer så til at trække vejret gennem trakeostomien i stedet for gennem munden. Man kan ikke tale efter sådan en operation, da alt det, der normalt bruges til at frembringe tale, fjernes ved operationen.
- Taleventil: Efter fjernelse af strubehovedet indsætter man i nogle tilfælde en taleventil i en kunstigt skabt forbindelse mellem luftrøret og svælget. Dette gør, at patienten vil kunne lære at tale på næsten normal vis.
- Talepædagog: Mange kan lære at bruge en såkaldt esophagusstemme. Her bruges luft fra spiserøret (esophagus) og mavesækken til at tale. Luften bøvses op og herefter formes ord som vanligt med mund, gane og tunge. Hvis man ikke bryder sig om denne metode, kan man anvende en strubevibrator, som sættes imod halsen. Vibrationerne kan så bruges til at frembringe tale.
Forløb
Godartede tumorer i strubehovedet kureres ofte fuldstændigt ved operation. Særligt larynxpapillomer kommer dog ofte igen, hvorfor det kan være nødvendigt at gentage operationen senere. Ved ondartede tumorer afhænger prognosen af, hvor i strubehovedet tumoren sidder, hvornår den opdages, og om den har spredt sig. Hvis tumoren opdages tidligt og kan fjernes helt med strålebehandling, kureres omkring 80 %. Hvis tumoren er meget stor og har spredt sig, er der desværre ikke særlig stor chance for helbredelse.
Forebyggelse af tumorer i strubehovedet
Da tobak er en meget stor risikofaktor for at udvikle kræft i strubehovedet, bør rygning undgås. Ligeledes kan et stort alkoholforbrug igennem mange år disponere til kræft i strubehovedet, så dette bør også undgås. Sangerknuder kan forebygges ved, at man lærer at bruge sin stemme på den mest skånsomme måde.