Tunge løft - Brug hovedet! Artikel

Start et tungt løft med at bruge hovedet til at indstille dig mentalt på at bruge kroppen mest hensigtsmæssigt i en rigtig arbejdsstilling. Få information om gode løfteteknikker, samt hvad hold i ryggen kommer af

Ved at bruge hovedet og indstille dig på et løft, kan du undgå overbelastning i ryggen
Ved at bruge hovedet og indstille
dig på et løft, kan du undgå
overbelastning i ryggen

Start et løft med at bruge hovedet - nej, ikke til at løfte med, men til at indstille dig mentalt på at bruge kroppen mest hensigtsmæssigt i en rigtig arbejdsstilling.

Du vælger selv dit løft

Det er præcis lige her, inden du begynder at løfte, at valget bliver taget, valget mellem sjusk eller korrekt brug af kroppen. Og husk, det er dig, der vælger og ingen andre. Selv om du mener, du glemmer at gøre det rigtigt, er det alligevel dig, der har valgt at gøre det "sjusket".

Når du har valgt at gøre dit løft rigtigt, skal du iagttage følgende forholdsregler:
  1. Inden du begynder på selve løftet, retter du din ryg ved at spænde op i hele ryggen fra korsben og op til nakken, men ikke nakken med.
  2. Prøv så om du kan mærke opspændingen i ryggens muskulatur. Du har sanserne til det, men det er muligt, at du har glemt at mærke dem.
  3. Hold din opmærksomhed i den opspændte rygmuskulatur et øjeblik før løftet. Dette opøver kontakten med dine muskelsanser.
  4. Bliv ved med at holde en del af din opmærksomhed i din opspændte og oprettede ryg, mens du bruger dine benmuskler til at udføre løftet med.
På denne måde har du selv kontrol med, at din ryg er i en sikker stilling under hele belastnings-perioden, og samtidig vil din opmærksomhed på ryggen hurtig give dig oplysning om, hvorvidt noget bliver for meget for din ryg.

Risiko for overbelastning

Hver gang du laver noget i en uhensigtsmæssig arbejdsstilling, er der risiko for en overbelastning i en eller anden del af kroppen. De gentagne overbelastninger, små som store, huskes i kroppen og "spares" sammen. Og en dag når du mindst venter det -måske rækker du bare ud efter en synål - siger kroppen, at nu kan det være nok og protesterer ved at give dig et gevaldigt smæk, det som vi kalder hold eller hekseskud.

Hold i ryggen

Du har sikkert hørt en holdramt sige, at den bevægelse som fremkaldte holdet har han/ hun da gjort hundredvis af gange før.
Ja netop! For vedkommende har nemlig "sparet" sammen til det smæk ved at lave hundredvis af små overbelastninger.

Hold kommer ved mange forkerte bevægelser

Den tilsvarende bemærkning "jeg må have ligget forkert i nat" hører jeg jævnligt fra mennesker, der er vågnet op om morgenen med et hold i nakken. Nej, vedkommende har sandsynligvis ikke ligget væsentlig anderledes end i de titusinde foregående nætter (ca. 30 år) i hans liv.

De fleste hold, som jeg er blevet præsenteret for, er ikke kommet som følge af en enkelt forkert bevægelse, men som noget, der er "sparet" sammen til i lang tid ved at overhøre de små advarsler. Den sidste bevægelse var blot den udløsende faktor.

Det store smæk er kroppens sidste udvej og fortvivlede forsøg på at råbe sin ejer-m/k op.

Så - vil du undgå de store smæk, så:

Brug hovedet, mærk kroppen, lyt løbende til kroppens små signaler.

Signalerne er der - de venter kun på din opmærksomhed.