Ufrugtbarhed - konventionel og alternativ behandling Artikel

Normalt vil de fleste kvinder blive gravide inden for det første år, hvor de har ubeskyttet samleje. Sådan var det i hvert fald tidligere, men noget tyder på, at det er begyndt ikke at gå helt så let, så man i stigende grad er nødt til at hjælpe til med inseminering eller ved at tage æg ud og befrugte dem med mandens sæd uden for livmoderen, hvorefter de sættes op i den forberedte livmoderslimhinde.

Normalt vil de fleste kvinder blive gravide inden for det første år, hvor de har ubeskyttet samleje. Sådan var det i hvert fald tidligere, men noget tyder på, at det er begyndt ikke at gå helt så let, så man i stigende grad er nødt til at hjælpe til med inseminering eller ved at tage æg ud og befrugte dem med mandens sæd uden for livmoderen, hvorefter de sættes op i den forberedte livmoderslimhinde.

Årsager til ufrugtbarhed

Barnløshed er man to om. Det kan lige så godt være mandens sæd, der ikke er i orden, og her kan ting som fx for varme bukser, tobaksrygning og kemisk belastning på arbejdspladsen og i miljøet i øvrigt spille en rolle. Man starter derfor normalt altid med at undersøge mandens sæd, før man begynder at undersøge kvinden.
Alderen spiller en rolle, da frugtbarheden falder med alderen både for mænd og kvinder.

Kost og vitaminer påvirker din frugtbarhed

Kosten spiller også en rolle. For meget fedt i kosten dæmper mænds testosteronniveau og sexlyst. C-vitamin, fx et gram dagligt, kan virke betydeligt forbedrende på sædcellefunktionen og beskytter sædcellerne mod nedbrydning på grund af frie iltradikaler, der giver iltningsskader. Især rygere behøver ekstra C-vitamin. Det samme gælder E-vitamin. Tag fx en stærk E-vitaminkapsel (hvedekimolie) på 335 mg dgl, eller Cardi-E , 2 kapsler dagligt, eller Natur-E, 2 kapsler dagligt..

Mangel på mineralet selen kan være en årsag. Der er selenmangel i dansk jord, så de fleste danskere har for lavt selen. Jeg har to gange i den tid, jeg var praktiserende læge, oplevet kvinder, der ønskede et barn, men hvor alt ikke havde hjulpet. Da de begyndte at tage vitaminpiller med selen, blev de begge gravide, men da var de oppe i fyrrerne og ønskede så ikke at få barnet. Zinkmangel kan også give nedsat sædkvalitet.

Vægten har indflydelse

Under alle omstændigheder er en sund levevis med sund kost og daglig motion godt, men anstrengende motion som fx idræt på højt plan kan modvirke, at kvinder bliver gravide, da det går ud over hormonbalancen. Er kvinder meget slanke eller meget overvægtige, nedsættes chancen for graviditet. Her kan hun enten søge at tage på eller at tabe sig for at forøge chancerne

En mere sjælden årsag til ufrugtbarhed er, at kvinden har dannet antistoffer mod mandens sæd. Her kan man vaske sæden, før man inseminerer eller befrugter æg uden for livmoderen.

Når det drejer sig om kvinder, er kaffedrikning og tobaksrygning med til at nedsætte frugtbarheden.

Konventionel behandling af udfrugtbarhed

Bliver kvinden ikke gravid i løbet af et til halvandet år på trods af en sund levevis, og er manden undersøgt, er det rimeligt at iværksætte en nærmere undersøgelse af kvinden. I første omgang en underlivsundersøgelse hos lægen og evt. senere hos en speciallæge i gynækologi.

Forudsætningen for en graviditet er, at der er passage gennem æglederne, så sædcellen kan nå op til ægget og befrugte det. Tidligere underlivsbetændelse, der ikke behøver at have givet symptomer og være blevet opdaget, kan medføre, at æglederne er blevet lukket af arvæv. Ikke mindst Chlamydia bakterien spiller en rolle her. Man kan ved en røntgenundersøgelse, der altid skal foretages lige efter menstruationen for ikke at skade et eventuelt uopdaget svangerskab, se, om der er passage.

Finder man ikke noget her, vil speciallægen kunne foretage målinger af hormonerne. Kvinder med overvægt af mandlige hormoner, ofte overvægtige med øget behåring og med mange cyster i æggestokkene, har fx svært ved at blive gravide. Vægttab og behandling med sukkersygetabletten metformin vil ofte føre til resultatet. Der kan evt. blive tale om at stimulere med hormoner, der fører til ægløsning, hvis det er problemet. Det er under alle omstændigheder en opgave for speciallægen.

Alternativ behandling af ufrugtbarhed

 • Kyskhedstræet - Vitex agnus castus - og planten Angelica sinensis er tilskrevet særlig virkning mod barnløshed hos kvinder, og man ved, at de påvirker hormonbalancen i gunstig retning.
 • Akupunktør Steen Sandrini, Varde, har i en videnskabelig undersøgelse vist, at akupunktur samtidig med IVF-behandling (kunstig befrugtning) øger risikoen for succes med denne behandling betydeligt. Se www.sandrini.dk
 • Prøv evt. begge at spise efter blodtypen (Dr. Peter D'Adamo: Spis efter din blodtype) og håb på, at I ikke skal lave forskellig mad.
 • Tag en god ferie, hvor I glemmer alt om frugtbarhed og bare nyder at slappe af.

Kanonkuren mod ufrugtbarhed.

Der er tale om en kur for barnløse par, og der er en kur beregnet for kvinden og en for manden. Det anføres som en fordel, hvis begge tager den samtidig. Der er tilsyneladende flere opskrifter, men med nogenlunde det samme indhold.

Kvinden skal tage:

 • Menstruasan dråber, 15 dråber tre gange daglig for at normalisere hormonproduktionen. Menstruasan indeholder flere urter, der har indflydelse på kønshormonerne, blandt andet sølvlys, i homøopatiske mængder.
 • Royalforce, 1 kapsel daglig. Det er gelée royale – bidronningefoder, som også skal kunne normalisere hormonbalancen og give stærkere æg.
 • Kelpasan +. 1-2 tabl. dgl. Indeholder alle nødvendige sporstoffer, bl. jod, fra friske alger fra Stillehavet.
 • Biortomin 1-2 tabletter dagligt. Vitamin- og mineraltilskud. Indeholder bl.a. selen.
 • Ovarium D6. 2 tabl. 3 gange dagligt. Et homøopatisk ekstrakt af æggestokke.
 • Twinlab E-400. E-vitamin i middelstor dosis.
 • Folinsyre 400 mikrogram. B-9 vitamin, som det anbefales alle at tage før og under graviditet.

Der er efter min vurdering sund fornuft og erfaring bag denne opskrift.

Mandens kur:

 • Royalforce for at få mere levedygtig sæd.
 • Kelpasan.
 • Biortomin.
 • E-vitamin.
 • Selen og zink for at styrke sæddannelsen og sædcellernes bevægelighed.
 • Q10, 60 mg dagligt. For at styrke sædcellernes bevægelighed.

Også mandens kur er der god fornuft i.

Det oplyses, at hvis kuren ikke hjælper efter et halvt år. så kan man lige så godt stoppe, da den så formentlig ikke vil hjælpe.

Som jeg ser det, går kuren ud på at sikre, at både manden og kvinden har alle de vigtige stoffer, der er af betydning for frugtbarheden, til rådighed i kroppen. Det er klart, at en så vigtig proces som befrugtningen kræver, at hele systemet fungerer ordentligt, især hvis der er andre forhold, der hæmmer befrugtningen, som fx alder, psykisk stress og kemisk belastning.

Firmaet Mezina i Esbjerg har også markedsført er produkt ved navn Kanonkuren.

Bøger om ufrugtbarhed og behandling heraf samt graviditet

Læs bogen: Livets Fremtid - om kampen mod barnløshed. Af Lena Aalling Jørgensen. Det Schønbergske Forlag. 2002.

Andre gode bøger er:

 • På vej med livskraftige børn, af Belinda Barnes & Suzanne Gail Bradley. Klitrose. 1999.
 • Gravid i en fart, af Karen Trewinnard. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2003.
 • Når storken svigter. Povl Sørensen. Forlaget Langeland. Bl.a. om Fertil forte.
 • Hvornår er jeg frugtbar? Af Lena Kripa Henriksen . Borgens Forlag 1992
 • Med egne hænder - en bog om fødsler med zoneterapi og akupressur. Af Gabrielle Liisberg. CET forlag 2005.
 • Graviditet og motion. Af Bente Klarlund Pedersen. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2004.
 • Kost og graviditet. Af Jerk Langer. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2004.
 • Fødsel og smerte - hvordan du forbereder dig til fødselssmerten. Af Pia Hern. Munksgaard Danmark 2004.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 16.06.06