Ultralydsundersøgelse tema

Hvad er en Ultralydsundersøgelse, Hvornår foretages Ultralydsundersøgelse, Hvordan foregår Ultralydsundersøgelse, Ultralydsundersøgelse bruges bl.a. til undersøgelse af maven. Hvad er Ultralyd.

Hvad er ultralydsundersøgelse?


Ultralyd er højfrekvente (hurtigtsvingende) lydbølger, som ligger over det hørbare område og er uskadelige for alle væv i kroppen. Man anvender et ultralydshoved, der udsender lydbølger og samtidig registrer de ekkoer, der kastes tilbage fra det område, man ønsker at undersøge. Fuldstændig samme teknik som fiskere anvender i et moderne ekkolod til at lokalisere fiskestimerne. På denne måde dannes der billeder på ultralydsskærmen i forskellige gråtoner, og særlig ekkotætte strukturer, som f.eks. en galdesten, vil fremstå tydeligt. Ultralyd passerer dårligt igennem luft og knogle og kan derfor kun anvendes de steder i kroppen, hvor signalet ikke ødelægges af knogler eller ophobet luft.

Den såkaldte Dopplerteknik, som går ud på at måle den forsinkelse, hvormed ultralydsbølger returneres i det strømmende blod, anvendes således til at måle blodstrømmens hastighed. Dopplerteknik kan bruges til undersøgelse af sygdomme i blodkarrene, f. eks. ved en blodprop i benet eller ved åreforkalkning .

Hvornår foretages ultralydsundersøgelse?


Ultralyd anvendes især til undersøgelse af maven, f.eks. for at lokalisere en galdesten eller undersøgelse af lever eller nyrer. Der anvendes også ultralyd til undersøgelse af hoved- halsområdet, f.eks. ved sygdom i skjoldbruskkirtlen eller ved forkalkning af halspulsårerne, og til at undersøge hjertet (se ekkokardiografi ). Ultralyd anvendes også til at undersøge den gravide mave (Se specielle prøver under graviditeten ).

Hvordan foregår ultralydsundersøgelsen?


Ultralyd er en smertefri undersøgelse, der kun foregår uden på huden. Der anvendes et ultralydshoved, som holdes over det område, man ønsker at undersøge. Der bruges en klar gelé, som smøres på huden for at lette passagen af ultralydsbølger, der passerer dårligt igennem luft. Undersøgelsen varer ca. 5-15 minutter, og man kan af og til få resultatet af undersøgelsen med det samme, mens resultatet andre gange skal sammenholdes med resultatet fra andre undersøgelser, hvor man så vil blive indkaldt senere. Man har som regel ingen gener efter en ultralydsundersøgelse.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 31.07.06

Artikler

artikel

Rygproblemer - behandlingsformer

Rygproblemer og ondt i ryggen bør altid behandles. Det er meget smertefuldt...

Redaktionen 05/02/2009
artikel

Vigtige næringsstoffer - Kulhydrater

Ernæring er en vigtig del af vores børns evne til at lære og tage imod indl...

Redaktionen 08/07/2010
artikel

Facetled-syndrom i brystryggen

Rygsøjlen består af en forreste og en bageste del. Den forreste del virker ...

Redaktionen 14/10/2003
kategori

Nyttig viden om kost og ernæring

Kosten kan påvirke dit helbred. Spiser du sundt og varieret har det stor be...

Redaktionen 26/01/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009