Undgå løfteskader Artikel

Et af de problemer som koster mange tabte arbejdsdage er pludseligt opstået løfteskader. Der er mange mennesker som har oplevet at ryggen har "låst sig" eller "givet efter" . Det er den situation vi i daglig tale kalder et hold i ryggen.

De fleste lændehold opstår på grund af arbejdsmæssige forhold, men også sociale og personlige.
De fleste lændehold opstår på
grund af arbejdsmæssige forhold,
men også sociale og personlige.

Et af de problemer som koster mange tabte arbejdsdage er pludseligt opstået løfteskader. Der er mange mennesker som har oplevet at ryggen har "låst sig" eller "givet efter" . Det er den situation vi i daglig tale kalder et hold i ryggen.

Hvad er årsagen til løfteskader

Disse situationer kan opstå på arbejdspladsen - så er der tale om en arbejdsskade, eller i fritiden. Undersøgelser har vist, at en lang række faktorer spiller ind. De fleste lændehold opstår på grund af arbejdsmæssige forhold, men også sociale og personlige. Faktorer som også spiller ind er mængden af fysisk aktivitet i fritiden, uddannelse, arbejdsstillinger, køn og. alder. Man er særligt udsat for rygbelastning, hvis man laver mange gentagne og ensidige bevægelser, arbejder i bøjede og forvredne stillinger. Er man udsat for, kraftige rystelser og vibrationer under arbejdet eller laver mange tungeløft er risikoen øget. Et højt arbejdstempo og, for lidt hvile kan også udvikle skader. Træk og kulde kan nedsætte muskelfunktionen og dermed øge risikoen for hold i ryggen.

Hvad kan en kiropraktor hjælpe med?

Hvis rygmuskulaturen er svag og ryggen overbelastes kan dette give gradvise og langvarige skader. Hvis der er generelle problemer med ryggen er det selvfølgelig en god ide at lade sin kiropraktor undersøge den . Kiropraktoren kan herefter vejlede omkring behandling og eventuel træning af ryggen.

Forebyggelse af løfteskader

Forebyggelse er jo som bekendt bedre end helbredelse og her kommer åndedrættet ind i billedet. Mange har en fornemmelse af hvor det kan gå galt. De fleste hold i ryggen opstår ved en foroverbøjning kombineret med et drej i overkroppen. Ånd ind, hold vejret mens du løfter, ånd ud og træk vejret som sædvanligt. Det er den teknik vægtløfteren bruger når han skal løfte en en tung vægt. Ved at holde vejret skabes i overtryk i maveregionen som herefter får bug- og rygmusklerne til at spænde mere. Det bliver samtidig vanskeligere at bøje sig fororver og vride i overkroppen samtidig - prøv selv efter.

Det kræver lidt diciplin i starten, men har man først vænnet sig til at holde vejret ved enhver form for løft og vrid i ryggen - ja så bliver det en vane og man nedsat risikoen for at overbelaste ryggen.