Urinsyregigt og Podagra (Artritis urica) Artikel

Urinsyregigt (Artritis urica). Urinsyre er slutproduktet i proteinnedbrydningen. Urinsyren udskilles normalt gennem nyrerne, men hvis mængden er større end nyrerne kan klare samles den i kroppen og danner krystaller. Når sådanne krystaller dannes i ledene opstår betændelse i og omkring leddene.

I visse tilfælde kan krystallerne dannes i selve nyrerne og give nyresten.

Urinsyregigt kan forekomme så snart mængden af urinsyre i kroppen øges eller nyrernes evne til at udskille urinsyre formindskes. Hvis urinsyre samles i ledene kan de blive betændte og irritere nerveenderne. Dette giver en meget stærk smerte. Når urinsyre samles i nyrerne kan det give anledning til nyresvigt .

Symptomer

Det vigtigste symptom er stærke smerter i ledene. Knæ og albueledene kan rammes, men det er mere almindeligt med storetåens første led.

Podagra

Smerterne opstår som regel pludseligt, men personer som har haft sygdommen i lang tid får ofte forvarsler før smerteanfaldene. Kort tid efter de første symptomer hæver det ramte led og huden bliver rød. Ledene bliver stærkt ømme og selv vægten af sengetøjet over fødderne medfører stærke smerter. Almindeligvis får patienten også feber på op til 38,5.

Det første anfald rammer i almindelighed kun ét led og varer et par dage. For en del mennesker er det det første og eneste anfald, men som regel følger flere. I begyndelsen kommer anfaldene med lange mellemrum.

Perioderne uden problemer kan vare måneder eller år. Sygdommen kan i bedste tilfælde forsvinde af sig selv, men den kan også udvikle sig og blive kronisk, så gigtanfaldene kommer stadig hyppigere og rammer stadig flere led.

Efterfølgende skader kan gøre ledene deformerede og give stadige smerter. Også huden over de skadede led kan skades og bliver tør og skællet. I svære tilfælde kan der også optræde nyreskader.

Urinsyregigt er en af de almindeligste ledsygdomme. Sygdommen opstår oftest hos mænd efter puberteten og hos kvinder efter klimakteriet. Den er således almindeligst hos mænd og anses i en vis udstrækning for at være arveligt betinget.

Forholdsregler

Selv om anfaldet går over på et par dage og ikke kommer igen i lang tid, bør man søge læge. Man må ikke forsøge at lindre smerten med acetylsalicylsyre, som er det almindeligste smertestillende middel, da dette stof hindrer udskillelsen af urinsyre.

Lægen ordinerer i stedet et andet og bedre egnet smertestillende middel. Da sygdommen i mange tilfælde forsvinder af sig selv, behøves sjældent yderligere behandling på dette stadium.

Ved tilbagevendende symptomer kan det være nyttigt at forandre sine kostvaner, så der dannes mindre urinsyre i kroppen. Man bør undgå indvolde, gærholdige fødevarer incl. øl, der navnlig hæmmer udskillelsen af urinsyre. Derimod er det godt at drikke store mængder vand.

Behandling af urinsyregigt

Hjemme:

For at lindre smerterne i et angrebet led kan man lægge et koldt omslag. Man kan også sætte en ramme over sengens fodende, så fødderne er frie og de ømme led ikke bliver generet af sengetøjet: tag kun smertestillende midler som er ordineret af lægen mod gigtsmerter.

Hos lægen:

Den akutte tilstand behandles med smertestillende midler. Tilbagevendende gigtanfald behandles, udover med smertestillende midler, med præparater der letter betændelsen, f.eks. kortison.

Man søger at mindske dannelsen af urinsyre i kroppen. Dette sker dels ved at patienten undgår fødevarer som indeholder meget kvælstof samt alkoholiske drikke, dels med midler som modvirker produktionen af urinsyre i kroppen.

En anden behandlingsmulighed er at give et middel, som fremskynder udskillelsen af urinsyre gennem nyrerne. Det afhænger af årsagen til den forøgede urinsyremængde, hvilken behandlingsform man vælger.