Valg af behandling - Informeret samtykke tema

En behandling hos sundhedspersonale kræver som udgangspunkt patientens samtykke - en patient kan derfor godt afslå lægens anbefalinger.

Du kan til enhver tid nægte den behandling som sundhedspersonalet foreslår. Ligesom du har ret til at få information om sygdommen, undersøgelsesmetoderne, forebyggelses- og behandlingsmuligheder, alternative behandlingsmuligheder og fremtidsudsigter. Som hovedregel må lægen ikke behandle uden patientens samtykke.

Du bestemmer selv, om du vil have den medicin eller behandling, som lægen foreslår. Det kaldes informeret samtykke. Lægen kan forvente, at du som patient følger den behandling, I er blevet enige om, og siger til, hvis du ombestemmer dig.

Hvis en patient har mistet evnen til at tage vare på sig selv, kan det blive overladt til de nærmeste pårørende at sige ja eller nej til en behandling. Hvis du bliver bragt bevidstløs til et sygehus, bliver du behandlet efter de ønsker, du selv senest har givet udtryk for. Hvis der ikke eksisterer ønsker eller samtykke af nogen art, yder lægen den nødvendige behandling for at undgå varige skader.

Det er en grundlæggende rettighed, at vi selv kan bestemme over vores liv og helbred. Det vil sige, at vi har ret til at afslå en undersøgelse eller en behandling, hvis det er i strid med vores overbevisning eller udtryk for en velovervejet beslutning. Der er ingen, der kan påtvinge andre en uønsket behandling.

Artikler

artikel

Ubalance i underlivet

Symptomer som kløe, udflåd og svie i skeden lader mange kvinder tro, at de ...

Redaktionen 20/11/2007
artikel

Æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen

I æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen, kan der opstå sygdomme som bl...

Redaktionen 03/02/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009