Valg og brug af hovedpude Artikel

En almindelig hovedpude kan formes, så den støtter behageligt når man lægger sig til at sove, men den holder ikke formen natten igennem. Derfor risikerer man at vågne med en pude der ikke støtter, hvilket bl.a. kan føre til hold i nakken.


Mennesket har brugt hovedpude i århundreder - måske altid. Udformningen har varieret, fx ved vi, at man brugte boghvedefyld i puderne i Sibirien i det 6. århundrede, og i Afrika har man brugt puder skåret ud af træ. De vigtigste formål med at bruge hovedpude er:

  • At sørge for vi hurtigere kan falde i søvn, for nogle kan en bedre pude måske betyde forskellen mellem at skulle bruge sovemedicin eller at kunne undvære den.

  • At forbedre vores søvn, så vi vågner færre gange i løbet af natten og er mere udhvilede om morgenen.

  • Evt. at mindske eller fjerne problemer med snorken. Puden bør sørge for, at nakke og hoved er i samme stilling når vi ligger, som når vi står ret op.

I hvor høj grad, en pude kan opfylde disse mål, er afhængigt af en række egenskaber, heriblandt:

  • Pudens form

  • Størrelse

  • Hårdhed

  • Hvor varm eller kold den er

For at kunne give den bedst mulige støtte af nakke og hoved har man i årenes løb designet puder i forskellige former. En almindelig hovedpude kan formes, så den støtter behageligt når man lægger sig til at sove, men den har det problem at faconen ikke holder natten igennem. Man kan derfor risikere at vågne med en pude der ikke støtter, som man ønsker det. Det kan fx føre til hold i nakken. Til gengæld er det, at puden kan formes, for mange mere hyggeligt og trygt. Puden bør støtte mest under nakken - ikke under skulderen. Det kan opnås med puder, der er højere ned mod kroppen end mod toppen af hovedet. Hvilken størrelse, der passer bedst, er bl.a. afhængig af:

  • Hvilken stilling man sover i

  • Hvor bredskuldret man er

  • Madrassens beskaffenhed.

Sover man mest på siden, skal puden være højere, end når man sover på ryggen, for at undgå sidebøjning af nakken. Skifter man mellem disse stillinger, må man finde det kompromis, der passer en bedst. Sover man på siden, gælder det, at jo bredere ens skuldre er, desto højere skal puden være. Kvinder og børn skal altså generelt have mindre puder end mænd.

En hård madras vil kræve en lidt mindre pude end en blød. Sover man i vandseng, er det vigtigt, at puden er mindre. Nogle har det bedst helt uden. Der findes puder af specielt skum, der ikke kun påvirkes af kroppens tryk, men også af dens temperatur. Kroppens varme påvirker materialet, så det følger ens form og dermed giver en mere ensartet støtte. Den korrekte hårdhed hænger sammen med pudens form. Hårdheden er afhængig af, hvilken slags fyld den indeholder. Blandt de materialer, der anvendes, er fjer, dun, syntetiske fibre, luft, boghvede og kapok. Mens dun regnes for finere end fjer, når det gælder dyner, er det en fordel for en pude, hvis den har et større indhold af fjer end dun. Den skal nemlig være fastere end dynen.

Hvis puden føles fast, og man kan holde den på flad hånd, uden at hjørnerne hænger ned, er den passende fyldt. Puder med syntetisk fyld sælges nogle gange som "astma-puder", idet man angiver, at støvmider ikke kan trives i det syntetiske materiale. Det er imidlertid ikke korrekt. At de er mere allergivenlige skyldes nærmere, at syntetiske puder tåler hyppig vask ved 60 grader celsius, så støvmiderne dræbes. Nogle føler, de kan være for varme. De billigste skumpuder kan have en udmærket facon, men bliver bløde for hurtigt.

Som et kuriosum kan det nævnes, at man i USA kan få puder med indbyggede højtalere, så man kan høre musik, sætte vækkeuret til eller blive undervist, når man ligger på sin pude. Her fås også puder, man kan lægge mere eller mindre fyld i, så man selv kan regulere, hvor tyk den skal vær, samt puder med vand som fyld. Sådanne puder er på vej til at blive introduceret i Danmark også. For at få størst mulig glæde af sin pude er det vigtigt at anvende den korrekt. Du skal helst ikke sove på maven. Det tvinger nakken til at være drejet ud til den ene side i længere tid, og det overbelaster led og muskler. Hvis du har svært ved at vænne dig af med det, kan du binde en pude på maven. Du vil så kunne sove på siden og på ryggen, men vil vågne, hvis du kommer om på maven. Hvis du absolut ikke kan vænne dig af med at sove på maven, kan det hjælpe lidt med en pude under brystet.

Sover du på ryggen, skal puden støtte mest under nakken, så den beholder sin normale krumning som en halvmåne, der vender ansigtet bagud. En traditionel pude kan formes, så den støtter korrekt, men vil ikke holde faconen natten igennem. Her er en pude af fx skum med en forhøjning i den ene ende bedre, da den beholder sin form.

Ældre skal passe på, nakken ikke kommer til at bøje for meget bagover. Det kan gøre det sværere at trække vejret. For meget foroverbøjning øger risikoen for at snorke. Lad være med at sove med armene over hovedet eller hovedet drejet ud til den ene side.

To hovedpuder vil normalt være for meget.

Sov godt!

Denne artikel er opdateret 16.02.06