Vi spiser ikke så sundt, som vi tror Artikel

Langt under halvdelen, af dem der tror, de har sunde kostvaner, spiser nok frugt og grønt. Det viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet. Specielt weekenderne kan ødelægge den sunde livsstil med alt for meget sukker og fedt.

Kvinder spiser mest sundt

Selvom både mænd og kvinder synes de lever sundt, så viser rapporten, at kun 15 pct. af de mænd, der i høj grad mener at have sunde kostvaner, spiser den anbefalede mængde frugt og grønt. For kvinder er andelen 59 pct. I følge sociolog Jeppe Decker Iversen, DTU Fødevareinstituttet som står bag rapporten så kan det skyldes en ikke så sund ”sund fornuft”

- Man skal være opmærksom på, at der er en gruppe, der mener deres kost er sund, men som ikke reelt spiser sundt nok. De oplever kostanbefalingerne som henvendt til andre målgrupper end dem selv, og i stedet følger de deres sunde fornuft, som ikke altid holder i forhold til kostanbefalingerne,” siger han, og peger på at denne nye viden kan bruges til at bygge videre på kostanbefalingerne.

Læs også: Få en sundere hverdag med måltidskasser

Weekenderne bliver for usunde

Selvom vi næsten lever sundt i hverdagene, så viser rapporten, at vi har en tendens til at spise for usundt i weekenderne og dermed modarbejder den sunde livsstil i hverdagen, så vi. Det gør vi fordi mad med ekstra fedt, sodavand, vin og hvidt brød hænger sammen med det gode måltid og det gode liv, som skal nydes i weekenderne.

- Interviewene i rapporten viser, at interviewpersonerne, som har en sund kost, fremhæver, at sunde kostvaner er en del af en sund livsstil, mens interviewpersonerne med mindre sunde kostvaner i højere grad mener, at det kan være besværligt at spise sundt. Det er ofte weekenden, der bliver for usund. Den gruppe, der ikke spiser sundt nok, har ikke nødvendigvis lyst til at spise mere frugt og grønt, og for dem hænger det gode måltid ikke nødvendigvis sammen med sund kost, forklarer sociolog ved DTU Fødevareinstituttet, Jeppe Decker Iversen.