3 myter om plantebaseret kost nyhed

Der er mange fordomme omkring plantebaseret kost, men det er langt fra alle der holder stik. I virkeligheden er der meget som tyder på, at en vegetarisk eller vegansk kost har mange helbredsmæssige fordele, så længe man spiser sundt og varieret.

Vegetarisk og vegansk kost bliver fortsat mere populært i Danmark. Ifølge en analyse fra Coop Analyse og DVF var 2,5% af danskerne vegetarer i 2018, hvoraf en del af disse er veganere. I 2017 var der kun omkring 1,8% af danskerne, som havde en plantebaseret kost, hvilket tyder på en tendens, hvor flere går mod en vegetarisk eller vegansk livsstil.

I denne artikel vil vi undersøge på nogle af de myter, der er omkring plantebaseret kost.

Man kan ikke få nok protein fra planter

Falsk: Man kan sagtens få nok proteiner gennem en plantebaseret kost, hvis man blot tænker over hvad man spiser. Fødevarer som bønner, fuldkornsprodukter, linser og nødder har et højt proteinindhold og man kan dermed sagtens få nok proteiner.

Læs også: Vitaminer hjælper immunforsvaret

Vegansk protein er ikke ligeså godt som animalsk

Selvom det sagtens er muligt at få nok proteiner, er der dog fortsat mange som tvivler på at man kan få de rigtige proteiner - dette passer ikke. Med de rigtige proteiner menes der de såkaldte komplette proteiner, som har et højt indhold af alle 9 aminosyrer. For eksempel indeholder sojaprotein alle 9 aminosyrer, og betragtes dermed som et komplet protein. Man kan også opnå alle 9 aminosyrer ved at kombinere forskellige veganske proteinkilder.

Annonce:

Man kan ikke få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler fra vegetabilske produkter

Sandt og falsk. Der er nogle vitaminer, som B12- og D-vitamin, der ikke i ligeså høj grad findes i vegetabilske produkter, men det betyder ikke at det ikke er muligt at få dem som en del af en plantebaseret kost. Fx har alger et højt indhold af B12-vitamin, men det er de færreste der har alger som en fast del af deres kost. Derfor kan det være en god ide for vegetarer og veganere at benytte sig af kosttilskud, som et supplement til deres daglige kost.

Kilder: http://capiocfr.dk/om-os/news/rad-til-dig-der-onsker-at-leve-vegansk/, https://frida.fooddata.dk/