Hvad kaldes disse smerter?
Skuldersmerterne kaldes oftest afklemningssmerter (impingement) og er smerter i skulderen, som kommer ved bevægelser i forskellige retninger og over længere tid, kan mindske bevægeligheden i skulderen og give en irriteret slimsæk, grundet smerter.
Nakkespændinger/smerter kommer oftest grundet længere tids skulder problemer, eller ved et piskesmæld(whiplash). Disse smerter kan over længere tid give kæbesmerter, spændingshovedpine, migræne, svimmelhed eller kvalme.
Hvad gør min læge, hvis jeg har skuldersmerter?
Lægen sender oftest en i røntgen eller skanning. Har man et skulderproblem vil man få en blokade og blive henvist til fysioterapeut, hvor man vil blive introduceret for nogle øvelser, med henblik i at øge pladsen inde i skulderen. Oftest hjælper dette i en lang periode og for nogen vender problemet ikke tilbage men hos nogen gør det og her tilbyder lægen oftest endnu en blokade eller en operation, hvor der laves mere plads inde i skulderen. Dette hjælper for nogen, men hvis det ikke hjælper for kan så få tilbuddet om en større operation.
Hvad gør min læge hvis jeg har nakkesmerter?
Her bliver man henvist til røntgen eller skanning, for bl.a. udelukke om man har en diskusprolaps i nakken, specielt hvis ens smerter giver prikken ned i armen og finger. Finder røntgen eller skanning ikke nogen, henvise man typisk til en neurolog, som undersøger en og finder vedkommende ikke noget på nerverne, men høre du har smerter, sendes man enden tilbage til egen læge eller bliver henvist til hovedpine specialister.
Hvad kan så være årsag til mine skulder/nakkesmerter?
Skulderleddet sidder mellem skulderbladet og overarmsknoglen, som bevæges ved bevægelser under skulder højde og ved de fleste rotationer i skulderen. Dette led har både en muskel på forsiden og på bagsiden.
Bliver forsidemusklen svækket (Anterior deltoideus), vil man oftest have besvær med at løfte armen fremad og få smerter foran på skulderen.
Bliver bagsidemusklen svækket (Teres Major) betyder det, at musklerne i skulderbladet, nakken og i skulderen, bliver overbelastet. Når disse muskler bliver overbelastet, kan det give smerter i skulderen, nakken, ryggen og armen.
Foruden vores skulderled har vi også et såkaldt glideled, som sidder mellem skulderbladet og kravebenet. Dette led er vigtigt for at vi kan løfte vores arme over vandret. Hvis dette leds musklen er svækket (Coracobrachialis), vil man få smerter forpå og ovenpå skulderen og/eller ned imod albuen.
Kan smerterne komme fra andre steder end skulderen?
Kravebensleddet, sidder mellem brystbenet og kravebenet. Kravebenet er knoglen som forbinder armen til resten af vores skelet og har derfor to vigtige funktioner. Sørge for skulderen holdes tilbage, så den ikke bliver fremskudt og give skulderen sit store bevægeudslag.
Skulle man få et problem ved kravebenet, vil brystmusklen (Pectoralis Major) svækkes og så vil ryg og nakke musklerne begynde at kompensere grundet den manglende funktion, som vil overbelaste musklerne. Disse overbelastninger vil over tid krampe og udløse smerter i nakke, skulder, arme, kæbe og/eller hovedpine.
I nogle tilfælde kan disse smerter også give kvalme, svimmelhed og synsforstyrrelser.
Nogle folk som har det her problem, har fået at vide af andre behandler, at de har Thoracic Outlet Syndrome, som man giver, hvis man har sovende eller prikkende fornemmelser i armen, oftest på indersiden og ned i ringe- og lillefinger. Disse symptomer skyldes muskelspændinger omkring den øvre brystmuskel og hals, som dermed strammer omkring nogle ad nerverne og blodkarrene, som løber ud i armen.
Dette syndrom skyldes problemer med kravebenet.
Hvordan kommer man så af med sine problemer, når nu man har prøvet de andre former for behandling, med delvis eller ingen effekt?
For at få denne problematik løst, skal man justere ledet i en bestemt retning, så den svækkede muskel, aktiveres og de overbelastende muskler, kan begynde at slappe af. Man skal være obs. på at den genvunde aktivitet af en svækket muskel, kan give ømhed i musklen og følelsen af træthed, som havde man være fysisk aktiv efter langs tids pause.
Behandlingen af et svækket led, skal gentages over nogle gange, før der tydelig ses en blivende effekt. Det er også alt afgørende for den enkelte person, som får denne behandling, at ikke udsætte leddet, eller leddene for de stressfaktorer, som forårsagede problemet til at begynde med.
Denne artikel er forfattet af fysioterapeut Søren Weis, der er indehaver af Weis’s Led & Smerteklinik i Vejle.
Hos Weis’s Led & Smerteklinik kan man få en gratis undersøgelse, for at finde ud af, hvilken behandling man skal have, for at blive hjulpet af med sine smerter, samt en pris for hvad denne behandling koster. Derved binder man sig ikke til noget.