Snak med en professionel hvis du har behov for det
Når du skal prioritere dit mental helbred er et godt sted at starte at søge professionel hjælp, hvis du føler du har behov for det. Mange kan let gå med mentale eller følelsesmæssige problemer i deres hverdag og slå det hen som bagateller, resultatet af en stresset hverdag eller som noget der nok skal gå væk med tiden. Det er dog sjældent tilfældet, og mange mentale problemer kan risikere at blive værre jo længere du går med dem for dig selv. Gør derfor dig selv den tjeneste at snak en professionel, så du kan få løftet en mental vægt fra dine skuldre. Der er mange former for hjælp du kan søge, lige fra psykolog- og psykiatrihjælp til meditations og mindfulness træning. klik her for at få mere information om psykoterapi i København og om, hvad for nogle emner og problematikker du kan snakke med en psykiater om. Dette foregår oftest gennem hvad der kaldes samtaleterapi, hvilket er en form for terapi og behandling der er specielt gavnlig hvis du til at starte med har brug for nogen at snakked med og har brug for at dykke dybere ned i dine egne følelser, tanker og mønstre for at nå til en sundere mental tilstand. Professionel hjælp kan også give dig en række værktøjer du kan tage med dig videre og selv tage i brug hvis du står i situationer, hvor du udfordres mentalt eller følelsesmæssigt i fremtiden. Du kan derfor både pleje dit mentalt helbred i nuet og i fremtiden.
Sæt tid af til dig selv
En anden måde at forbedre din mental sundhed på er at sætte tid af til dig selv og være opmærksom på, hvordan du bruger din tid og dine mentale ressourcer. Specielt hvis du har en travl og hektisk hverdag er det vigtigt at finde tid til dig selv, hvor du kan lave noget du nyder, om det så er at gå en tur med et podcast eller lyden af havet i ørene, se en god film eller fordybe dig i en hobby. Det vigtigste er at det er en tid, hvor du kan føre tankerne væk fra arbejde, pligter og andre opgaver der måske stresser dig eller lægger et mentalt pres. Ved at prioritere dette prioriterer du derfor også indirekte dit eget mentalt helbred. Ligesom din krop har brug for bevægelse har din hjerne og dit sind brug for ro og en pause i ny og næ. I forlængelse er det derfor brugbart at se pauser for dig selv som du ser på en løbetur eller tur i træningscenteret: nødvendigt og sundt.
Sæt grænser
Et sidste råd er at sætte grænser for dig selv. Det virker måske simpelt, men det er ofte sværere end det lyder at sætte grænser for, for eksempel, den tid du giver til andre, dine arbejdsvaner og dine følelsesmæssige mønstre eller handlinger. Her kan det derfor også være en god ide at snakke med din psykolog eller psykiater om, hvordan du bedst sætter grænser for dig selv og overholder dem, så du ikke falder ind i en usund rytme eller gamle vaner, der skader dit mentalt helbred. Når du får knækket koden til, hvordan du bedst sætter grænser både for dig selv og andre er det dog utrolig effektivt i forhold til at forbedre og prioritere dit mentalt helbred og er ovenikøbet noget du kan gøre når som helst og hvor som helst. Når du er i et arbejdsmiljø eller ved en social sammenkomst kan du for eksempel arbejde med at sætte grænser for hvad du siger ja tid, hvor meget til du vil bruge på en given arbejdsopgave, eller hvordan du lader andre snakke til dig og behandle dig. Når du har prøvet dette og har lært at sige fra og sætte grænser for din egen skyld vil du uden tvivl opleve en forbedring i din mental sundhed.
Dette indhold er sponsoreret