Styrk dit mentale helbred Artikel

Du skal ikke kun passe på kroppen i det nye år. Det er ligeså vigtigt, at dit hoved også har det godt. Coach Gitte Koldtoft giver dig her otte punkter at fokusere på, så du selv kan være med til at styrke dit mentale helbred.

Det mentale helbred skal også plejes

Der bliver skrevet meget om kost og ernæring, og forskerne finder hele tiden nye madvarer, som enten er gode eller dårlige for kroppen. Det kan nemt fjerne fokus fra vores mentale sundhed. Coach og foredragsholder Gitte Koldtoft giver dig her otte værktøjer, som du selv kan bruge til at få ny mental energi og styrke dit mentale helbred.

1. Spis kartofler

Jeg er kæmpe fan af kartofler, for de øger serotonin-niveauet i hjernen. Serotonin virker lykkefremmende og beroligende. Mange tror, at vi kun skal have energi fra kulhydrater, hvis vi er fysisk aktive, men vi bruger også meget energi på arbejde og bare på at tænke. Få mad, der gror op af jorden, og masser af frugt.

2. Tænk positivt

Det store problem er, at du tænker ikke – du bliver tænkt. Du kan ikke kontrollere, at du kun vil have positive tanker, men du kan arbejde hen i mod de positive tanker. Hvis du for eksempel lige er blevet fyret, så ser alt håbløst ud.
For det første skal du acceptere de negative tanker, men lad dem så være. Dernæst tænk på en tanke, der vil få dig til at føle lidt bedre lige nu – for eksempel, at der jo er nogen, som får job. På det tredje trin skal du ikke foretage dig noget, men bare vær opmærksom. Du lægger måske mærke til, at der bliver slået job op i avisen, hører at veninden lige har fået job, eller at tv-avisen fortæller, at arbejdsløsheden nu er faldet. På den måde retter du langsomt fokus på det positive. Det er en mental stige, du langsomt kravler op ad.

Læs også:
Børn og stress er en alvorlig cocktail

3. Dine overbevisninger

Det gælder om ikke at have ret i dine begrænsende overbevisninger. Jeg vil opfordre folk til at give slip i deres behov for at have ret. Hvis man siger til sig selv ”Jeg er fed, jeg er ude af form og jeg har et lavt stofskifte – derfor kan jeg ikke tabe mig” – forhindrer det eller åbner det muligheder for at tabe sig.

4. Fjern skylden

Noget af det, der tynger rent mentalt, er skyldfølelse. Det der står i vejen for det, du ønsker at skabe i livet, er ofte skyld. Du kan ikke skabe et resultat med negative tanker. Step 1 - Vær blid over for dig selv og tilgiv dig selv og andre – alle gør det så godt de kan med de ressourcer, de har lige nu. Step 2 - Sig til dig selv, at jeg er villig til at starte på en frisk, villig til at give slip, villig til at gøre det det nemt for mig selv. Step 3 - Lav en liste med ting, som viser, at du sagtens kan gøre ting selv.

5. Den fysiske og mentale trafik hænger sammen

Gå, så går det nok, som Søren Kierkegaard sagde. Det er næsten umuligt at bevæge sig og tænke negativ samtidig. Ret ryggen, skyd brystet frem og gå en tur.

Læs også:
Basisinstruktion i mindfulness meditation

6. Elsk dig selv

Elsk dig selv, lige gyldigt hvad andre tænker om dig. Dit autentiske jeg har brug for, at du er dig selv. Når du gør ting, som styres af kærlighed og ikke frygt, så tjener du det mentale helbred.

7. Humor

Grin helt nede fra maven. Det virker som en ventil for stress, og mange studier viser, at latter virke på det mentale helbred. Fokuser på gode oplevelser i stedet for mål. Mange ønsker mere ro, men vi løber efter mål, hvor processen derhen giver os det modsatte.

8. Lad være at skændes med virkeligheden

Vi bruger meget mental energi på at fokusere på alt det uden på vores indflydelsesfære. Det sjove er det, vi kan gøre noget ved, men der er meget ude i verden, som vi ikke kan gøre noget ved – for eksempel at det regner, eller at køen i Netto er lang. Hver gang man skændes med de ting, man ikke kan gøre noget ved, drænes vi for mental energi.