Børn får astma i mors mave nyhed

Danske forskere har fundet ud af, at astma hos børn ofte grundlægges allerede i mors mave. Som de første i verden har de opdaget, at halvdelen af alle astmabørn på syv år allerede havde problemer med luftvejene ved fødslen, det skriver Videnskab.dk

- Det er aldrig før dokumenteret, hvornår sygdommen udvikler sig, og vores studie bliver nok aldrig gentaget, for det har været en stor, omfattende og krævende øvelse, siger overlæge Hans Bisgaard, leder af Dansk Børneastma Center ved Gentofte Hospital til Videnskab.dk.

Derfor skal verdens astmaforskere i fremtiden rette søgelyset mod den gravide kvindes krop, når de vil finde ud af, hvorfor børn får astma.

Sarte luftveje hos små børn øger risiko for astma

Løsningen på mysteriet kom, da forskerne bedøvede 400 børn en måned efter fødslen, så der kunne laves detaljerede målinger af børnenes lungefunktion. Børnene fik lavet tilsvarende lungemålinger, da de var syv år gamle.

Undersøgelsen viste, at børn, der havde udviklet astma som syvårige, havde svært ved at puste luft ud allerede som nyfødte. Samtidig havde børnene sarte luftveje, som udløser kramper, når de bliver irriterede. Begge dele er typiske kendetegn for astma.

- Det er en meget værdifuld undersøgelse for os, når vi skal lave en strategi for, hvor man skal lægge indsatsen, når man skal forebygge astma. Nu ved vi, at det ikke er i voksenalderen eller skolealderen, siger Hans Bisgaard.

Læs også: Forebyg astma.

D-vitamin og fiskeolie mulig forebyggelse af astma

Dansk BørneAstma Center undersøger netop nu, om tilskud af d-vitamin hos gravide kan forebygge astma hos de ufødte børn, og om fiskeolie har en forebyggende effekt.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk her.