Danskere overser alvorlig kolesterolsygdom nyhed

Arvelig forhøjet kolesterol er meget mere udbredt, end danske læger hidtil har troet. Sygdommen skal behandles fra barnsben for at have en optimal effekt. Professor kalder behandlingsindsatsen i Danmark ’beskæmmende’.

Danmark er en tikkende kolesterolbombe

40.000 danskere lider af arveligt forhøjet kolesterol. Det svarer til 1 ud af 137 danskere. Det tal er 3,5 gange mere, end den danske lægeverden hidtil har antaget. Det viser en dansk undersøgelse lavet i samarbejde mellem Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og Herlev Hospital.

- Vi gik tidligere ud fra, at kun 1 ud af 500 danskere havde sygdommen, så det var en stor overraskelse pludselig at finde ud af, at 3,5 gange så mange personer led af denne alvorlige sygdom, siger Marianne Benn i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.


Hun er forsker ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og en af lægerne bag undersøgelsen, der blev offentliggjort i lægetidsskriftet The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Livsstilsændringer virker ikke

At det er en sygdom, som er livsvigtig at opdage i tide, fortæller statistikkerne med al tydelighed. Personer med arveligt forhøjet kolesterol har 1.200 procent højere risiko for hjertedød. Det kan ramme unge mennesker og kan ikke forbygges med en sund livsstil.

Den danske undersøgelse, der inkluderede 69.000 personer, viste også, at behandling af sygdommen er mangelfuld i Danmark. Kun halvdelen af undersøgelsens personer, der viste sig at lide af arveligt forhøjet kolesterol, blev behandlet med statiner imod hjertedød.

- Det var også overraskende at finde ud af, at en sygdom, som nemt kan undgås ved at behandle imod kolesterol i blodet, ikke er blevet behandlet effektivt, siger Marianne Benn.

Beskæmmende behandlingsindsats

Det er samtidig vigtigt, at arveligt forhøjet kolesterol bliver opdaget i barndommen, hvis behandlingen skal have den bedste effekt. Det viser erfarigner fra Holland, hvor den markant øgede risiko for hjertedød næsten er forsvundet. Diagnosticeringen af sygdommen er imidlertid ikke sat i system i Danmark.

- Det er beskæmmende, at vi i et så veludviklet land ikke kan organisere en ordentlig forebyggelse af en så simpel sygdom, som vi i årtier har haft en rigtig god forståelse af og mulighed for at behandle, siger Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og overlæge på Herlev Hospital, til Berlingske.

Han mener, at hver region bør have ambulatorier, der opsøger familiemedlemmer og overtager behandlingen af patienter med meget høje kolesterolværdier fra de almene praktiserende læger. I Holland, Spanien og Norge er der en aktivt opsøgende indsats for at finde alle familiemedlemmer til patienter, som får konstateret arveligt forhøjet kolesterol.

Læs også: Vitamin og Mineraltest