.
Forskere finder ukendt forbindelse mellem søvn og hukommelse.
Forskere har længe vidst, at søvn og hukommelse er stærkt forbundet. De fleste dyr, lige fra fluer til mennesker, har problemer med hukommelsen, når de frarøves søvn. Ligeledes ved man, at søvn er et kritisk element når kortidshukommelse skal konverteres til langtidshukommelsen, en proces kaldet for hukommelseskonsolidering.
Hvordan hukommelseskonsolidering fungerer har indtil nu været et mysterium. Men nu har to kandidatstuderende, Paula Haynes og Bethany Christmann fra Griffith Lab, i en nylig udgivet artikel i journalen ”eLife” belyst samspillet mellem søvn og hukommelseskonsolidering.
De to kandidatstuderende fokuserede deres undersøgelse på bestemte hukommelsesceller, velkendte for deres hukommelseskonsolidering, hos bananfluer. Her observerede de for første gang nogensinde at når cellerne, der står for hukommelseskonsolideringen er aktiveret, så sover bananfluerne mere. Når cellerne ikke var aktiveret summede bananfluerne rundt.
Disse hukommelseskonsoliderende processer hæmmer altså bananfluernes evne til at holde sig vågne, når de begynder at konvertere kortidshukommelse til langtidshukommelse. Det lader til, at de dele af bananfluernes hjerne, der har ansvaret for hukommelsen også hjælper bananfluerne med at holde sig vågne. Bethany Christmann forklarer »Det virker lidt som om, at hukommelsescellerne på et tidspunkt siger til hjernen, ”Hey, du må hellere til at få noget søvn, hvis du gerne vil kunne huske det her på et senere tidspunkt”«.
”Den nye viden om, at søvn og hukommelse overlapper i en flues hjerne, kan hjælpe forskere med at indskærpe deres forskning hos mennesker, og kan muligvis belyse, hvordan søvn eller hukommelse bliver påvirket, når hjernen ikke fungerer optimalt, som det ses ved søvnløshed eller hukommelsesforstyrrelser” fortæller Christmann.