Kinesiske forskere har undersøgt, hvorvidt tidligere coronapatienter har et højt nok niveau af antistoffer til at opbygge immunitet. I studiet kunne forskerne ikke finde antistoffer hos alle patienterne.
Læs også: Gode råd til det mentale helbred under coronaepidemien
Studiet er foretaget af forskere fra det kinesiske universitet Fudan University, og de har undersøgt 175 mennesker, der har været smittede med coronavirus, og undersøgt om de har udviklet antistoffer.
Undersøgelsen viser, at 6% af personerne i undersøgelsen, ikke har udviklet antistoffer. Derudover viste studiet også, at næsten 30 pct. af de smittede med milde symptomer havde en meget lav antistofrespons.
Hvad er antistoffer?
Antistoffer er proteiner, der produceres i kroppens immunforsvar, og udgør en af kroppens vigtigste funktioner mod fremmede sygdomme. Antistofferne fungerer som en slags naturlige lægemidler og kan bekæmpe sygdomme, som kroppen ellers ikke selv ville kunne overkomme.
Læs også: WHO: Danmark vil være lukket ned i månedsvis, hvis vi ikke ændrer kurs
De beskytter kroppen mod infektioner, da de kan dække overfladen på virusser og bakterier, hvilket betyder at disse ikke kan skade kroppens celler effektivt. Dermed vil man med et tilstrækkeligt niveau, af de rigtige antistoffer, blive immun overfor visse infektionssygdomme.
Immunitet overfor en infektionssygdom kræver, at man har et tilstrækkeligt højt niveau af sygdommens antistoffer. For mange sygdomme gælder det, at langt de fleste udvikler immunitet overfor sygdommen efter at være smittet, men dette kan vise sig ikke at gøre sig gældende for coronavirus.
Antistoffer bliver dog ikke i blodet for evigt, og deres evne til at bekæmpe infektioner daler med tiden. Det vides endnu ikke, hvor lang tid man vil være immun overfor COVID-19 efter udvikling af antistoffer.
WHO efterlyser mere forskning
På et pressemøde bekræftede eksperter fra WHO, at ikke alle COVID-19 patienter udvikler antistoffer til at bekæmpe en ny infektion.
»I forhold til raskmelding og derefter ny smitte tror jeg ikke, vi har svarene på det. Det er en ubekendt,« sagde WHOs direktør for organisationens nødprogram Mike Ryan på pressemødet.
Da COVID-19 stadigvæk en ny type virus, har der ikke været mulighed for at lave grundigere undersøgelser om sygdommen og dens antistoffer. Maria Van Kerkhove, der er WHOs ledende ekspert i COVID-19 understregede også på pressemødet, at der er brug for yderligere forskning, før der kan drages nogen endelig konklusion.
»Noget, som vi virkelig bliver nødt til at forstå bedre, er, hvad antistoffernes respons har af indflydelse på immuniteten,« sagde Maria Van Kerkhove
Hun tilføjer desuden, at selvom nogle af patienterne i den kinesiske undersøgelse havde et højt niveau af antistoffer, vides det endnu ikke om de er immune overfor en ny COVID-19 infektion.