WHO: Danmark vil være lukket ned i månedsvis, hvis vi ikke ændrer kurs nyhed

Hvis Danmark og andre vestlige lande skal undgå at være nedlukket er flere måneder ud i fremtiden, skal landene skifte til den strategi, Som Kina, Sydkorea og andre asiatiske lande har valgt. Det opfordrer topforsker i Kina med opbakning fra internationale forskere.

Danmark har ikke fulgt WHO’s anbefalinger om så mange tests for coronavirus som muligt, men nu har sundhedsminister Magnus Heunicke varslet flere tests - det er dog ikke sikkert at det er nok. Antallet af tests er langt fra WHO's anbefalinger og succesfulde lande som Sydkoreas teststrategi.

Der vil fortsat blive testet langt færre end hvad WHO anbefaler i danmark, hvorfor man må forvente at det vil være svært for Danmark at bryde smittekæderne.

De lande, som har haft succes med at begrænse og inddæmme smitten, har testet alle med symptomer på COVID-19 og sat både de smittede og deres tætte kontakter i karantæne. Danmark er ikke i nærheden af at tage sådanne foranstaltninger endnu.

Læs også: Langt flere smittede mænd end kvinder: Er coronavirus farligere for mænd?

Bruce Aylward, som er assisterende generalsekretær i WHO og en af verdens førende virusforskere, har opfordret alle lande, der har lukket samfundet helt ned, til at ændre strategi og i stedet fokusere på tests. Hvis ikke vi begynder at teste vil vi ikke kunne bekæmpe virussen effektivt, men skade verdensøkonomien betragteligt, fortæller han.

Gør som i Sydkorea

Bruce Aylward mener, at vi bør skifte til den strategi som lande som Kina og Sydkorea har benyttet sig af. Her er alle mistænkte smittetilfælde af COVID-19 blevet isoleret og testet, mens alle der har været i nærheden af en smittet er blevet opsporet og sat i karantæne. På denne måde vil man, ifølge Aylward, kunne genåbnes indenfor en overskuelig fremtid.

»Virus er i de syge og deres tætte kontakter. Ikke alle mulige andre steder. Test mennesker. Opspor de syge, og isoler dem. Find deres tætte kontakter, og test dem. Isoler om nødvendigt. Og de skal ikke isoleres derhjemme, for så smitter de bare resten af husstanden,« siger han til det amerikanske tidsskrift Time:

»Hvis du bare lukker samfundet ned og økonomien og håber på det bedste … Det er guerillakrigsførelse imod en virus, som bare bliver ved med at være der. Den vil bare cirkulere stille og roligt imellem husholdninger, og så lukker du alle de husholdninger ud igen og »​phoom« – så er der ingen grund til, at den ikke tager fart igen, medmindre du er forberedt på det.«

Hvorfor hjælper det at teste?

Selvom man ikke bliver rask eller undgår smitte af at blive testet, så er det den strategi, som WHO bliver ved med at anbefale.

Annonce: Tilbud på massagestole

Målet med de mange tests er at stoppe smittekæderne ved at teste alle med symptomer, så alle syge kan blive isoleret og inddæmme smitten. Derudover kan man også opspore den smittedes kontakter isolere dem, så de ikke kan viderebringe smitten.

Danmark er bagud

Selvom sundhedsminister Magnus Heunicke har varslet flere tests, så 3.000 danskere vil blive testet om dagen, så mangler Danmark stadigvæk en række af de tiltag som WHO anbefaler.

Læs også: Overblik: Disse områder i landet er hårdest ramt af coronavirus

Der foretages ikke en organiseret opsporing af de smittedes kontakter. Disse tætte kontakter skal i øjeblikket ikke karantæne, men i stedet blot være særligt opmærksomme på symptomer på coronavirus.

Dermed kan smitten fortsat sprede sig, og det er lige netop det, Bruce Ayward og WHO vil stoppe.

»I Kina skabte man isolationsstuer for de smittede, som ikke var så syge, at de skulle på hospital. Så kunne de være sammen, for de kunne alligevel ikke smitte hinanden,« siger han og uddyber:

Læs også: Sådan styrker du dit immunforsvar

»I stedet siger man mange steder til mennesker, der føler sig sløje, at de skal blive hjemme, hvis de bare har milde symptomer. Hvad sker der så? De smitter andre i hjemmet. Og når de har det lidt bedre, forlader de hjemmet igen, men de kan stadig smitte i flere dage, mens de kommer sig. I Kina fik de ramte ikke lov at forlade isolation, før man var sikker på, at de var smittefri.«

Hvis du vil modtage de seneste nyheder om coronavirus og andre sundhedsrelevante informationer, kan du tilmelde dig Sundhedsguidens nyhedsbrev under artiklen.

Er du læge eller har du en coronahistorie, som du vil dele, kan du kontakte os på [email protected]

Kilde: Berlingske