Hvilken type mundbind er de bedste? nyhed

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu brug af mundbind i offentlig transport, og visse dele af landet er det ligefrem blevet påbudt. Der findes en lang række forskellige typer af mundbind, men det er ikke alle der beskytter lige meget mod smitte.

Hvilken type mundbind skal man købe?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man benytter sig af et mundbind, der er CE-mærket, hvilket betyder at det er godkendt som medicinsk udstyr af EU. Man kan se på mundbindets emballage, hvorvidt det er CE-mærket. Disse mundbind er oftest engangsmundbind af papir.

Læs også: Studie: Mundbind kan forhindre en 2. bølge af COVID-19

Engangsmundbind kan dog være dyre og svære og få fat på. Et alternativ til engangsmundbind er stofmundbind. Stofmundbind er ikke CE-mærkede, men sundhedsstyrelsen har alligevel meldt ud at de er bedre end intet mundbind.

Annonce: Køb CE-mærkede mundbind her

Hvilke typer engangsmundbind findes der?

Enggangsmundbind kan deles op i type I, type II og type IIR. Disse forskellige typer er et udtryk for mundbindenes filtreringsevne. Det er dog vigtigt at huske på at alle engangsmundbind bør skiftes ud efter brug, eller hvis det bliver vådt eller beskidt.

Type I:

Denne type mundbind mindsker risikoen for at sprede smitte fra bæreren. Det vil sige at det ikke er godkendt til beskyttelse mod smitte af COVID-19, men kun til at man ikke selv spreder det. Denne type mundbind kan derfor benyttes af personer, der enten er smittede eller mistænkt for smitte af COVID-19.

Type II:

Denne type mundbind mindsker både risikoen for spredning samt smitte af COVID-19. Denne type kan derfor både benyttes af smittede og mistænkte smittede, for at mindske smittespredning, samt af sundhedspersonale eller andre der er i kontakt med COVID-19 smittede personer.

Type II har et beskyttende filter i 3 lag:

  • E vandtæt lag, der absoberer skidt, partikler og lugt.
  • Et lag der blokerer for bakterier.
  • Et blødt lag, der er skånsomt mod huden.

Det er denne type mundbind, der er et krav om at bære når der flyves i Europa (eller IIR). Type II mundbind kan desuden også med fordel anvendes til beskyttelse mod COVID-19 i offentlig transport.

Annonce: Køb Type II mundbind HER

Type IIR:

Denne type mundbind mindsker også risikoen for spredning og smitte af COVID-19. Disse typer mundbind anvendes under operationer da de beskytter mod blod og andre kropsvæsker.

Denne type mundbind kan også benyttes i offentlig transport eller ved flyrejser i Europa.

Annonce: Køb Type IIR mundbind HER

Stofmundbind

Stofmundbind er ikke lige så effektive som CE-mærkede mundbind, men kan alligevel, til en vis grad, bruges til at mindske smittespredning. Beskyttelsesgraden er ikke dokumenteret ved stofmundbind, da de ikke er er CE-mærkede.

Der er dog en række fordele ved stofmundbind. De er bl.a. billigere, hvis man bruger mundbind over en længere periode, da de kan vaskes og derefter genbruges.

Annonce: Køb CE-mærkede munbind her

Sundhedsstyrelsen oplyser, at et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind. Et stofmundbind bør som udgangspunkt bestå af tre lag tætvævet stof fx bomuld og kunne sidde tæt til ansigtet ved hjælp af elastikker. Derudover bør det kunne vaskes ved mindst 60 grader.

Et stofmundbind bør vaskes mindst en gang dagligt, ellers hvis de bliver beskidt eller fugtigt.

Sådan skal du bruge et stofmundbind

Sundhedsstyrelsen har udstedt følgende anbefalinger om brug af stofmundbind:

  • Stofmundbind skal udskiftes, når de er snavsede eller fugtige
  • Vask mundbindet en gang om dagen ved mindst 60 grader
  • Læg det tørre nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal medbringe dem, fx i tasken
  • Når du er færdig med at bruge et stofmundbind, så smid det direkte til vask, eller læg det i en lukket pose, indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen før det har været vasket
  • Mundbind er personlige. Del ikke med andre
  • Når du har stofmundbindet på, skal det håndteres på samme måde som et CE-mærket mundbind

Sådan vælger du det rigtige stofmundbind

  • Der skal helst være tre lag stof.
  • Materialet skal være tæt nok til at skabe filtrering, men stadig være åndbart. Det kan fx være tætvævet bomuld.
  • Det indre lag skal være fugtabsorberende og føles behageligt mod ansigtet. Det er god ide at vælge lyst materiale, så du kan se, om det er snavset.
  • Det ydre lag skal være fugtafvisende.
  • Mundbindet skal kunne vaskes flere gange ved mindst 60 grader.
  • Mundbindet skal kunne sidde tæt til dit ansigt.