Kur mod astma kan være realitet indenfor fem år. 24-04-2015 nyhed

Ny banebrydende forskning: Lægemiddel mod knogleskørhed kan vise sig at kunne kurere astma.

AstmaNy banebrydende forskning: Lægemiddel mod knogleskørhed kan vise sig at kunne kurere astma.

Kur mod astma kan være realitet indenfor fem år.

Forskere fra Cardiff University og Kings College London har fundet ud af, hvad der forårsager astma og hvordan man muligvis kan stoppe astma.

Calcilytics, et eksisterende lægemiddel mod knogleskørhed, har vist sig at have en yderst effektivt virkning på personer med astma. En egentligt kur mod astma kan dermed være en realitet indenfor fem år, hvis forskere kan få fastslået, at calcilytics er sikkert at bruge i kampen mod astma.

En af forskerne bag studiet, Professor Daniela Riccardi fra Cardiff University School of Biosciences, fortæller: ”Hvis vi kan bevise, at calcilytics er sikkert at bruge, når det gives direkte i lungerne hos mennesker, så vil vi måske være i stand til at behandle patienter mod astma og potentielt forebygge at mennesker i det hele taget får astma”.

Når en kilde til irritation, fx forurening, bliver inhaleret, så fandt forskerne ud af, at der hos astmatikere skete en overreaktion i de calcium-sensoriske receptorer, hvilket kan skabe en farlig forsnævring af luftvejene. Men når calcilytics var inhaleret, skete denne overreaktion ikke. Forskerne testede calcilytics på lungevæv fra mus og mennesker.

Den nye opdagelse kan potentielt også føre til nye lægemidler til behandling af kronisk bronkitis og kronisk obstruktiv lungesygedom (KOL).

Dr. Samantha Walker, leder af forskning og politik hos Asthma UK, siger: ”Denne enormt interessante opdagelse gør os, for første gang nogensinde, i stand til at angribe de underliggende årsager til astma”

”Fem procent af alle personer med astma reagerer ikke på nuværende behandlingsformer, derfor kan forskernes gennembrud blive livsændrende for flere hundredetusinde mennesker. Hvis forskningen viser sig at være succesfuld, er vi muligvis kun nogle få år fra en ny behandling af astma. Vi har hårdt brug for yderlige investeringer for at kunne tage forskningen gennem de sidste kliniske forsøg.” Fortæller Walker.