Misbrug: hvad er det - og hvordan søger man hjælp? nyhed

Spiller indtaget af alkohol, hash eller stoffer en dominerende rolle i hverdagen? Og er du i tvivl om, hvorvidt du, en ven, et familiemedlem eller en anden pårørende har udviklet et misbrug? Hvis ja, så kan det være en god idé først at undersøge, hvad et misbrug egentlig er - og hvad symptomerne på et sådant misbrug er.

Hvornår er noget et misbrug?

Generelt set defineres misbrug som gentagelse af et forbrugsmønster, hvori forbrug af rusmidler forekommer. Dette forbrug kan hertil have både sociale-, fysiske- og psykiske følgevirkninger. Det er derfor essentielt at se på - når man er i tvivl om, hvorvidt man selv eller en pårørende er ude i et misbrug - om indtaget af rusmidlet er et enkeltstående tilfælde eller om der, i indtagelsen af rusmidlet, er opstået et gentagelsesmønster. Rusmidler er afhængighedsskabende, hvorfor tilbøjeligheden til at udvikle et misbrug er stor ved indtag af sådanne midler. Hvis du eller en pårørende er afhængig kan de hyppigste symptomer være trang til rusmidlet, en svækket evne til at styre indtaget af midlet, abstinenser ved manglende indtag, højere tolerance overfor rusmidlets virkning, en højere prioritering af rusmidlet og et vedvarende indtag trods viden om følgevirkninger. Hvis nogle af disse symptomer virker bekendte, er næste skridt at søge den nødvendige hjælp - hvad end det handler om dig selv eller om en pårørende. Det Gode Liv - Misbrugscenter er et ressource- og behandlingscenter, hvor du både kan søge mere information om det specifikke misbrug, men det er også muligt at søge yderligere hjælp.

Det Gode Liv - landsdækkende misbrugscenter

Det Gode Livs hjemmeside indeholder, som nævnt, mere specifik information om det pågældende misbrug, såsom alkoholmisbrug og hashmisbrug. Derudover tilbyder ressource- og behandlingscentret landsdækkende ambulant- og døgnbehandling til misbrugsramte og deres pårørende - så du kan herinde søge hjælp uanset landsdel og tid på døgnet. Behandlingscentret tilbyder nogle af Danmarks førende behandlinger mod afhængigheder. Du kan inde på siden læse om andres oplevelser med Det Gode Liv, og på den måde at få et indblik i, hvad de kan gøre for dig som misbruger eller dig som pårørende til en misbruger. Det Gode Liv har også en døgntelefon, så hvis du mangler svar på spørgsmål eller bare har brug for en snak, om de tanker, du går rundt med, så kan du med fordel benytte dig af denne. Uanset hvad, så er det et godt sted at starte, da man her kan få den hjælpende hånd, man måske har gået og manglet.

Læs også: Hvad er ecstasy (MDMA)?

Dette indhold er sponsoreret