Tjekliste redder liv på sygehus nyhed

En tur på operationsbordet kan koste dig livet, hvis noget går galt. Men på Næstved Sygehus dør langt færre patienter efter en operation end tidligere efter at en såkaldt kirurgisk tjekliste er blevet indført.

Helt konkret er 18 patienter færre døde efter en operation målt over en periode på tre måneder:

- Vi fandt faktisk et fald i dødeligheden på næsten en tredjedel, siger Lars Halberg, der har stået i spidsen for indførelsen af tjeklisten på Næstved Sygehus.

Ligesom på et fly

Tjeklisten, som sygehuset indførte i september sidste år, omfatter 19 konkrete punkter, som personalet på operationsstuen skal krydse af før, under og efter en operation.

Det sker for at sikre, at der ikke sker fejl, forklarer Lars Halberg:

- Det er fuldstændig lige som i flyindustrien, hvor der også bliver udført basale sikkerhedstjek inden de letter og lander, siger han. For eksempel skal man, før patienten bedøves, krydse af, om patienten har nogen former for allergier eller har vanskelige luftveje. Og inden kirurgen begynder at operere, skal det bekræftes, hvilken operation, der skal udføres.

På den måde sikrer man, at der ikke sker nogen utilsigtede hændelser, som kunne føre til et dødsfald.

Halvt så mange dødsfald med tjekliste

Tjeklisten blev oprindeligt lanceret af verdenssundhedsorganisationen, WHO, og er en del af en verdensomfattende strategi, der går ud på at sænke antallet af dødsfald og komplikationer i forbindelse med et kirurgisk indgreb.

Listen er tidligere blevet testet af amerikanske forskere i otte storbyer verden over, hvor det viste sig, at den kunne reducere antallet af dødsfald med mere end 40 procent.

Tjekliste indført flere steder

Tjeklisten har siden sidste år også været fast procedure på Hvidovre og Kalundborg Sygehus, og siden i marts i år blev den indført på samtlige sygehuse i Region Midtjylland.

Læs også: Særlige forsøgssituationer - Stedfortrædende samtykke