Sol og kulde vækker forkølelsessårene nyhed

Infektioner som forkølelse og influenza er med til at aktivere den "sovende" herpesvirus, der giver forkølelsessår. Sollys på skituren kan også medvirke.

Vinterhalvåret er højsæson for forkølelsessår. Det skyldes, at infektioner som forkølelse og influenza, samt sprukne og tørre læber er med til at aktivere den "sovende" herpesvirus, der giver forkølelsessår. Sollys på skiferien kan også sætte gang i den prikkende fornemmelse i huden.

Røde næser, nys på nys, feberhede kinder og sprukne og tørre læber er nogle af de kedelige følger af en kold og lang vinter på den nordlige halvkugle. Det er desværre også forkølelse og influenza, som kan være med til at aktivere den slumrende herpesvirus, der giver forkølelsessår.

Annonce: Mecindo.dk - Dit online apotek

Forkølelse og forkølelsessår

Sammenhængen mellem en typisk vintersygdom som forkølelse og forkølelsessår er indlejret i selve ordet, fremhæver Kristian Kofoed, overlæge og klinisk lektor ved Herlev og Gentofte Hospital:

- Som det fremgår af navnet, er der jo netop tale om et sår, der opstår under en forkølelse (også kendt som forkølelsessår). Derudover oplever mange mennesker tørre og sprukne læber om vinteren, som også er med til at "vække" herpesvirus.

Fordi infektioner som influenza og forkølelse er mere udbredt om vinteren, er forkølelsessår det også, vurderer Kristian Kofoed.

Virus "vågner"

Feber i kroppen, snotnæse og hoste er med til at presse kroppens immunforsvar.

- Hvis kroppen er travlt optaget af at bekæmpe en influenza, så kan den have problemer med at holde styr på den sovende og latente herpesinfektion, siger Kristian Kofoed.

Det betyder, at herpesvirus i kroppen vågner og dermed giver anledning til et udbrud af forkølelsessår.

Annonce: Mecindo.dk - Dit online apotek

Forkølelsessår på skiferien

Selv om man stikker af til sol og sne på skiferie, er der ikke nogen garanti for at undslippe den prikkende fornemmelse i huden. For stærkt sollys kan også være med til at vække herpesvirus.

- Man mener, at sollys er med til at udløse forkølelsessår. Det er derfor, at mange mennesker fortæller, at de får forkølelsessår, når de er på skiferie, siger Kristian Kofoed.

Kulde og lave temperaturer har ikke som sådan indflydelse på, om man får et udbrud af forkølelsessår.

- Men hvis kulden medfører skader på læberne, så de bliver tørre og sprukne, så kan kulde godt have en betydning i forhold til forkølelsessår, uddyber Kristian Kofoed.

Vinterhalvåret byder på særlige udfordringer i forhold til at tackle den prikkende fornemmelse i huden, som forvarsler et forkølelsessår.

Ofte er man ikke selv herre over, hvorvidt man bliver smittet med influenza og forkølelse. Til gengæld kan man godt gøre sig til herre over særlig omhyggelig pleje af læberne, når vinteren knuger. En god læbepomade beskytter effektivt mod sprukne og tørre læber, og kan samtidige yde et skjold mod stærkt sollys på skiferien.

Artiklen er produceret i samarbejde med Zovir.