A-vitaminprodukter i hudplejeserier Artikel

A-vitamin er væsentlig for væksten og vedligeholdelsen af overhuden. A-vitamin har effekt på akne, solskadet hud, rynker og til en vis grad på pigmentskjolder. A-vitaminsyre var det første stof, der blev brugt i anti-rynkecremer, og som har vist en dokumenteret effekt. Allerede i 1969 blev A-vitaminsyrens effekt på akne beskrevet, og i 1986 A-vitaminsyrens effekt på solskadet og gammel hud.

A-vitaminsyre godt mod acne - men med bivirkninger

I mange år anvendte man behandling med A-vitaminsyre, da dette molekyle var stabilt. A-vitaminsyre blev oprindeligt fremstillet til brug for akne-behandling. A-vitaminsyre virker anderledes end AHA, idet A-vitamin stimulerer dannelsen af nye horncellerne, således at den levende del af overhuden (epidermis), bliver tykkere og af bedre kvalitet de første 6 måneder. A-vitaminsyre har imidlertid bivirkninger i form af irritation, kløe, afskalning og soloverfølsomhed. Desuden kommer der karsprængninger, som ikke forsvinder ved ophør med A-vitaminsyre.

A-vitaminsyre og AHA god kombination

Glykolsyre er sammenlignet med A-vitamin til behandling af akne. A-vitamin opløser propperne (komedomerne) og glykolsyren fjerner det tykke hornlag, som holder propperne fast, således at restpropperne kan afstødes. I praksis har det vist sig, at der er god effekt på akne ved kombinationsbehandling af A-vitamin og AHA.

Læs også: AHA i kosmetiske hudplejeserier

A-vitamin (retinol) fungerer som A-vitaminsyre men uden bivirkninger

Det egentlige A-vitamin (Retinol = all-trans-retinol), er først kommet i anvendelse inden for de sidste par år. Retinol var tidligere ustabilt, men det er nu lykkedes at fremstille en stabil præparation. Retinol kan købes frit, mens A-vitaminsyre er receptpligtig medicin.

Der har vist sig at i passende koncentrationer er Retinol lige så effektivt som A-vitaminsyre på overhuden (epidermis). Der fremkommer samme fornyelse af overhuden (epidermis), men det er uden A-vitaminsyrens bi virkninger. A-vitaminprodukter som indtages i tabletform kan give fosterskade, men det er påvist at der er ikke nogle risko for fosterskader ved lokal anvendelse på huden.

Praktisk anvendelse af A-vitamin:

Nyere A-vitaminprodukter indeholder Retinol (A-vitamin) og har A-vitaminsyrens effekt, og samtidig er bivirkningerne næsten elimineret. A-vitamin og AHA stimulerer hinandens effekt, hvilket er specielt gavnligt ved behandling af akne, hvor en kombinationen af de 2 produkter kan give særdeles gode resultater. A-vitaminpræparater anvendes desuden til forbehandling før kirurgisk peeling, hudslibning eller laserrynkefjernelse, da det har vist sig, at A-vitamins stimulerende effekt på cellenydannelsen i overhuden giver en hurtig og mere sikker opheling af sårene efter disse operationer. A-vitaminprodukterne kan også anvendes på ældre rynket hud.

Retinol anvendes i koncentrationer 0,15-2 % i cremer og lotions.