Betændelse i æggelederne (Underlivsbetændelse, Salpingitis) Artikel

Betændelse i æggelederne skyldes en bakterieinfektion, der har bevæget sig fra skeden og op til livmoderen. Behandlingen foregår med antibiotika.

Definition og årsager

Betændelse i æggelederne skyldes en infektion med bakterier, der er vandret op gennem skeden og livmoderen, og som har slået sig ned her. Tidligere var den hyppigste bakterie gonorré , men denne er efterhånden sjælden i Danmark. Nu er den hyppigste årsag klamydia , der, ligesom gonorré, er en seksuelt overført sygdom. Andre bakterier, som kan give betændelse i æggelederne, er streptokokker og colibakterier.
Sygdommen er hyppigst hos seksuelt aktive kvinder, og risikoen øges med antallet af partnere.

Symptomer på betændelse i æggelederne

Symptomerne på betændelse i æggelederne begynder oftest som en murrende smerte, der efterfølges af kraftige, pludseligt indsættende smerter i underlivet. Hertil følger ofte et udflåd af varierende lugt og udseende. Kvinden har ofte en almen sygdomsfornemmelse med feber og kvalme. Der kan tilkomme hyppige vandladninger, eller kvinden kan have svært ved at komme af med vandet.

Læs også: Urinrørsbetændelse (Uretritis)

Forholdsregler og diagnose

Diagnosen er ikke altid ligetil, men lægen vil udføre en gynækologisk undersøgelse , og fundene her kan give mistanke om underlivsbetændelse. Desuden tager lægen en prøve fra udflådet, der sendes til en mikrobiologisk afdeling, der dels undersøger det under et mikroskop, dels vil forsøge at dyrke bakterier, der måtte være heri.

Behandling af betændelse i æggelederne

Behandlingen er først og fremmest antibiotika. Derudover anbefales kvinden at være sengeliggende. Samleje frarådes den følgende måneds tid.

Forløb og komplikationer

Ubehandlet kan infektion i æggelederne sprede sig til blodet og være potentielt livsfarligt (se blodforgiftning ). Dette sker dog sjældent. Derudover kan det sprede sig og danne bylder i eller ved de omkringliggende organer.

Læs også: Forebyg klamydia

En stor del af de kvinder, der henvises til udredning for ufrivillig barnløshed, har følger efter infektioner i æggelderne, hvor der er dannet arvæv, hvorved æggene ikke kan passere og blive befrugtet. Dette øger også risikoen for graviditet udenfor livmoderen .

Forebyggelse af betændelse i æggelederne

Da mange af tilfældene skyldes seksuelt overførte bakterier, er prævention i form af kondom en vigtig forebyggelsesmetode. Derudover er omhyggelig intimhygiejne vigtig, dels for at undgå infektionen, dels for at undgå, at den kommer tilbage.