Bihulebetændelse (Sinuitis) Artikel

Bihulerne er hulrum som er forbundet med næsen. Når passagen til bihulerne stoppes til f.eks når man er forkølet eller har influenza, kan der opstå betændelse i bihulerne. Det kan være meget smertefuldt. Næsespray kan evt åbne for passagen og lette trykket og betændelsen. Læs om årsag, symptomer og behandling her.

Definition og årsager


Bihulerne er par af luftfyldte hulrum, der står i forbindelse med næsehulen. Bihulerne er en samlebetegnelse for pandehulerne, kæbehulerne, kilebenshulerne. Med til bihulerne hører ligeledes sibens-cellerne, der er små forbundne tyndvæggede kamre i sibenet i næsehulens skillevæg. Bihulebetændelse er betændelse i slimhinden i en eller flere bihuler.

Læs også: Influenza - årsag, symptomer, behansling

Bihulebetændelse ses oftest, når passagen fra bihule til næsehulen stoppes. Dette sker i forbindelse med en forkølelse eller en influenza , hvor slimhinden hæver op og passagen aflukkes. Slimhinden i bihulerne påvirkes næsten altid ved forkølelse, men som regel taler man først om bihulebetændelse, når passagen til en bihule er aflukket og/eller bihulen er inficeret med bakterier (en almindelig virusforårsaget forkølelse kan kompliceres af en bakteriel infektion). Overgangen mellem forkølelse og bihulebetændelse er flydende.

Læs også: Forkølelse - årsag, symptomer, behansling

Infektion i kæbehulerne, kan også ses efter tandudtrækninger.

Symptomer på bihulebetændelse

Symptomerne på bihulebetændelse er afhængige af hvilken eller hvilke bihuler, der er afficerede. De typiske symptomer er flg.:
  • Trykkende smerter. Afhængigt af infektionsfokus opleves smerter i panden, mellem øjnene, under øjnene eller i kindbenene (overkæben).
  • Smerterne forværres ved foroverbøjning.
  • Tilstoppet næse og nasal stemme.
  • Feber kan ses i forbindelse med kraftige infektioner.
  • Hovedpine ses ofte i forbindelse med betændelse i pandehulerne.
Ved kæbehulebetændelse ses der smerter fra tænderne i overmunden, da nerverne til tandrødderne ligger i kæbehulebunden.

Forholdsregler og diagnose

Man kan gøre en række ting selv for at undgå bihulebetændelse eller mindske generne af en. Brug af næsespray, der får slimhinden til at trække sig sammen, er meget effektivt. Det kan være en god ide at bruge næsespray allerede tidligt i forløbet i forbindelse med en forkølelse for at undgå, at den udvikler sig til bihulebetændelse. Ved bihulebetændelse kan man ligeledes have god effekt af næsespray, der ofte kan afhjælpe tillukningen. Når tillukningen åbnes, fjernes trykket fra bihulerne, og smerterne mindskes. Hvis passagen mellem bihule og næsehule er stoppet, kan man også forsøge sig med indånding af damp. Dette kan undertiden løse op.

Derudover skal man undgå fysisk aktivitet, samt undgå stærk kulde og tør luft, da dette irriterer slimhinden yderligere. Nogle kan have hjælp af at sove med eleveret hoved, f.eks. ved brug at et par ekstra puder.

Diagnosen stilles som regel på symptomerne, men i enkelte tilfælde kan det blive nødvendigt at få foretaget en røntgenundersøgelse eller CT-scanning af bihulerne.

Behandling af bihulebetændelse

Oftest vil brug af næsespray være tilstrækkeligt, og bihulebetændelsen vil gå i sig selv i takt med, at forkølelsen forsvinder. Evt. kan man klare sig uden brug af næsespray. Hvis der er tale om en bakteriel infektion, kan det blive nødvendigt med antibiotisk behandling.

I nogle tilfælde af kraftig betændelse i kæbehulerne kan det være nødvendigt at lave et indgreb, hvor man åbner passagen til kæbehulen og dræner betændelsen.

Forløb og komplikationer

Bihulebetændelse ses som sagt oftest i forbindelse med en forkølelse og forsvinder typisk sammen med denne, evt. lidt efter. Kun sjældent er det nødvendigt med antibiotisk behandling. Før udbredelsen af antibiotika, skete det, at en bakteriel betændelse bredte sig til kranieknoglerne, men dette er yderst sjældent nu.