I løbet af de sidste par år er e-cigaretter blevet meget populære. Mange køber e-cigaretterne over nettet, og forhandlerne markedsfører tit produktet, som en sund cigaret eller som en metode til at stoppe med at ryge på. Men er e-cigaretter sundere end almindelige cigaretter og kan de bruges til rygestop?
Hvad er en e-cigaret
E-cigaretter er en elektronisk cigaret, hvor man hælder en væske på, som bl.a. indeholder nikotin og smagsstoffer. Væsken varmes op og udvikler sig til damp, som man så inhalerer. På den måde føles det som at ryge en cigaret, men i stedet for røg puster man damp ud. Ifølge forhandlerne giver det en sundere rygning, da man kun inhalerer nikotin og slipper for alle cigarettens skadelige stoffer som f.eks tjære og de kemikalier og hjælpestoffer man traditionelt finder i tobakscigaretter. Men faktum er, at vi ved meget lidt om e-cigaretter, hvad de indeholder og konsekvenserne af at indhalere de stoffer der er i nikotinvæsken.
E-cigaretter kontrolleres ikke
Der er lavet meget få forsøg med e-cigaretter, og der findes ingen standarter for hvad den nikotinvæske, man hælder på cigaretten, må indeholde. U.S. Food and Drug Administration, som hører ind under det amerikanske sundhedsvæsen, undersøgte i 2009 forskellige e-cigaretter og konstaterede, at der er meget store udsving i indholdet af f.eks nikotin i to ens produkter fra samme producent. Derudover fandt de mange skadelige stoffer i nikotinvæsken bl.a.:
Nikotin er sundhedsskadeligt |
Nikotin er vanedannende og sundhedsskadeligt for kroppen. Så uanset om du ryger tobakscigaretter, e-cigaretter eller bruger et nikotinprodukt til rygeafvænning, så får du nikotin ind i kroppen. De mest normale bivirkninger ved nikotin er kvalme, hjertebanken og sure opstød. Det skylde at nikotin øger blodtrykket, får hjertet til at slå hurtigere, mavesækken til at producere mere syre og får kroppen til at producere mere adrenalin – alt sammen noget som belaster kroppen. Man kan dø af nikotinforgiftning, så hvis et barn spiser tobak, drikker af nikotinvæsken, eller f.eks spiser nikotintyggegumier skal man straks tage på skadestuen. |
- Diethylenglycol blev fundet i en patron. Diethylenglycol, en ingrediens anvendt i frostvæske, er giftig for mennesker.
- Nitrosaminer, som er kræftfremkaldende hos mennesker blev påvist i halvdelen af prøverne. Nitrosaminer findes også i tobakscigaretter .
- Urenheder, som findes i tobaksvarer f.eks anabasin, myosmine, og β-nicotyrine-blev fundet i de fleste prøver. Disse urenheder mistænkes for at være skadelige for mennesker.
- Man fandt nikotin i alle nikotinfrie væsker, på nær en enkelt
- Tre forskellige elektroniske cigaretpatroner med den samme etiket blev testet, og hver patron udsendte en markant forskellig mængde nikotin med hvert sug. Den målte nikotin pr sug varierede fra 26,8 - 43,2 mcg nikotin/100 ml pr sug.
Denne undersøgelse bør ikke stå alene og U.S. Food and Drug Administration påpeger også, at man ikke kan drage entydige konklusioner af deres undersøgelse, men noget tyder på, at man ikke ved du hvad og hvor meget man inhalerer, når man tænder sin e-cigaret.
Stoffer trækkes ned i lungerne
En undersøgelse lavet af de tyske sundhedsmyndigheder peger på, at e-cigaretter indeholder en række smagsstoffer, parfumer, hjælpestoffer, og kemikalier, som f.eks. gør at dampen man puster ud får et røg-lignende udseende (propylene glycol, glycerine) og at vi ved meget lidt om hvad det betyder for kroppen og lungerne at blive udsat for disse kemikalier. Propylene glycol kan give irritation i lungerne og måske påvirker stoffet lungefunktionen på langt sigt. Selvom de stoffer, der er tilsat for at give smag, er godkendt som fødevare, betyder det ikke, at de er ugiftige, når de indhaleres som damp.
Kan e-cigaretter bruges til rygestop?
Der er ikke enighed om hvorvidt e-cigaretter kan bruges til rygestop. Danmarks Lungeforeningen mener godt man kan bruge e-cigaretter til afvæning, hvis man gør det i samarbejde med sin læge. Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at man kan og WHO mener at det bør undersøges, men vil ikke anbefale det på nuværende tidsspunkt.
En undersøgelse, som er offentlig gjort i The Lancet i sommeren 2013, viser dog, at e-cigaretter er lige så effektive til rygestop, som nikotinplastre
En undersøgelse, som er offentlig gjort i The Lancet i sommeren 2013, viser dog, at e-cigaretter er lige så effektive til rygestop, som nikotinplastre
WHO anbefaler at e-cigaretter sidestilles med tobakscigaretter
- WHO ( Verdens Sundhedsorganisation) har lavet en rapport om e-cigaretter og anbefaler, at man sidestiller e-cigaretter med tobakscigaretter.
- WHO peger på at der er en risiko for passiv rygning.
- WHO understreger at man ikke kan kalde e-cigaretter for et rygeafvænningsprodukt og efterlyser undersøgelser for om e-cigaretter på sigt kan bruges til det.
- WHO er bekymret for, om e-cigaretter kan øge afhængigheden af nikotin og at der er stor risiko for et dobbeltmisbrug af både e- og tobakscigaretter.
Kilder:
Liquids from e-cigarettes can be detrimental to health - www.bfr.bund.de,
Report on the Scientific Basis of Tobacco Product Regulation: Third Report of a WHO Study Group
Report on the Scientific Basis of Tobacco Product Regulation: Third Report of a WHO Study Group