Forkølelse (Rhinitis, Snue) Artikel

Forkølelse er en virus, der muterer hele tiden, og hvert år bliver smittes både børn og voksne med forkølelse - men børn er ofte mere modtagelige. Grundig håndvask (god hygiejne) er den bedste forebyggelse.

Definition og årsag til forkølelse

Forkølelse er en fællesbetegnelse for mild sygdom i luftvejene, forårsaget af virus. Der findes over 200 forskellige vira, der kan give forkølelse. Virus optages i næse og svælg, og giver en infektion i slimhinden. I nogle tilfælde kan virus give betændelse i struben eller i nedre luftveje (se akut luftrørskatar og lungebetændelse ).

Virus kan til tider svække kroppens immunforsvar, og dermed danne vej for langt sværere bakterielle infektioner i f.eks. halsen, mellemøret eller lungerne.

Forkølelse er den hyppigst forekommende sygdom i samfundet. Virus smitter ved kontakt smitte, hvor virus overføres fra hånd til hånd. Den inficerer efterfølgende slimhinden, når hånden føres til mund eller næse. Virus kan ligeledes overføres ved indånding af virus partikler fra hoste eller nys fra en smittet.

Når man har været smittet med en virus, udvikler man immunitet overfor dette virus. Da der findes mange forskellige vira, og der hele tiden sker mutationer på virus, vil man opleve at få nye forkølelser hele livet igennem, dog med aftagende hyppighed.

Læs også: Hoste - symptomer, forbyggelse og behandling

Børn og forkølelse

Børn er mest modtagelige overfor forkølelser, da de ikke har udviklet immunitet og færdes i et miljø med større risiko for smitte. Ved skift af institution opleves det tit at barnet, i starten, rammes hyppigt af forkølelse, da det udsættes for nye vira.

Børn har typisk 5-8 forkølelser årligt, men voksne har ca. 2 forkølelser per år. Smitte ses hyppigere om vinteren. Muligvis fordi vi lever tættere sammen indenfor, og derved har større risiko for smitte.

Der findes også en allergisk snue, se mere under høfeber.

Symptomer på forkølelse

En til tre dage efter smitte vil man begynde at opleve symptomer. Det kan vise sig ved:

  • Tæthed i næsen.
  • Tab af lugtesans.
  • Nysen.
  • Let hovedpine.
  • Klar rindende næse.
  • Rindende øjne.
  • Til tilstoppet næse kan man bruge en næsespray med stofferne oxymetaxolin eller zylometazolin (f.eks. Otrivin eller Zymelin), der løsner op.
  • En løbende næse kan lindres med antihistaminer, enten på pilleform eller som næsespray.
  • Smerter og feber kan dæmpes med paracetamolpræparater (eks. Panodil, Pinex eller Pamol).
  • Hoste kan lindres med hostesaft.


Der kan opleves hoste og ondt i halsen. Efter et par dage kan væsken fra næsen blive tykkere, da slimhinden dør og bliver afstødt. Det antager samtidig en grøn eller gullig farve.

Symptomerne varer op til en uge, sygdommen giver sjældent feber. De fleste kan sagtens udføre deres arbejde samtidigt, og forkølelsen opleves ofte mere som et irritationsmoment end som en sygdom.
Udvikler man muskel og ledsmerter kombineret med høj feber er det tit et tegn på influenza .

Forebyggelse og diagnose

Forkølelse er meget svær at forebygge, da man kan smitte andre med virus, fra ca. 24 timer før man selv får symptomer på sygdommen. Det har været forsøgt at udvikle en vaccine mod forkølelse, men i øjeblikket findes der ikke en effektiv vaccine.

Ved grundig håndvask kan de fleste vira dræbes, og når man er sammen med en person med forkølelse, bør man være ekstra opmærksom på at overholde god hygiejne.

Diagnosen stilles af lægen på de klassiske symptomer. Det kan til tider være nødvendigt at pode i svælget for at skelne mellem infektion med virus og bakterier.

Behandling af forkølelse

Det er ikke muligt at udrydde virus ved en behandling. Antibiotika virker ikke mod virus. Da infektion giver svage symptomer og går over af sig selv inden for en uge, er det sjældent nødvendigt at give medicinsk behandling.

Man kan lindre visse af symptomerne med forskellig medicin:

  • Til tilstoppet næse kan man bruge en næsespray med stofferne oxymetaxolin eller zylometazolin (f.eks. Otrivin eller Zymelin), der løsner op.
  • En løbende næse kan lindres med antihistaminer, enten på pilleform eller som næsespray.
  • Smerter og feber kan dæmpes med paracetamolpræparater (eks. Panodil, Pinex eller Pamol).
  • Hoste kan lindres med hostesaft.

Forløb og komplikationer

Langt de fleste forkølelser forløber ukompliceret, og er kortvarige. I nogle tilfælde kan virus dog sprede sig til mellemøret eller bihuler, og give serøs mellemørebetændelse henholdsvis bihulebetændelse . Det ses oftest hos børn.

Virus kan lette vejen for infektion med bakterier, og der kan tilstøde bakteriel halsbetændelse eller betændelse i nedre luftveje (se akut luftrørskatar og lungebetændelse .

Patienter med kronisk bronkitis får ofte opblusen af sygdom i forbindelse med en forkølelse.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 28.09.06