Herpes vs Helvedesild
HERPES-VIRUS ER EN STOR FAMILIE
Herpes-virus er en stor familie, som optræder i forskellige virus-typer, der alle angriber kroppens centralnervesystem, og giver anledning til en række smertefulde sygdomme. Bedst kendt er Herpes Simplex, der findes i to typer. Type l giver ofte anledning til forkølelsessår på læberne og andre steder i ansigtet, mens type ll giver sår på kønsdelene. Dette kan dog også skyldes type l.
Herpes Zoster (skoldkoppervirus), er en anden herpesvirus, som kan føre den smertefulde lidelse Helvedesild.
HELVEDESILD
Hvem får helvedesild?
Helvedesild er en sygdom man kan få, hvis man har haft skoldkopper som barn. Hver fjerde danske bliver ramt af Helvedesild.
Virussen ligger i en ”dvale”-tilstand og kan gå i udbrud langt senere i livet. Udbruddet sker ofte når kroppen er svag, f.eks. ved stress eller sygdom, og det rammer ofte voksne over 50 år.
Hvordan ser helvedesild ud?
Til forskel fra Skoldkopper, som breder sig over hele kroppen, rammer Helvedesild ofte kun den ene side af kroppen, da den følger en enkelt nervebane. Huden bliver rød og hævet, og der kan opstå væskefyldte blærer, som kort tid efter bliver gule og betændte.
Hvilke komplikationer kan opstå?
Komplikationer opstår ofte efter helvedesild. Det største problem er de efterfølgende skader på følenerverne som giver smerter i huden. De voldsomme smerter kan vare fra uger til mange måneder efter et udslæt er ovre. Andre mulige komplikationer er nedsat syn, og lammelse i muskler og ansigt.
Hos en del patienter udvikler sygdommen sig til kroniske nervesmerter (postherpetisk neuralgi).
HERPES TYPE I og ll
Herpes simplex virus (HSV) findes i to typer. Type 1, som er hyppigste årsag til herpes labialis og type 2, som typisk er årsag til kønssygdommen herpes genitalis. Når individet først er smittet findes virus latent i organismen resten af livet. Nye udbrud opstår typisk i forbindelse med sygdom eller stress (se nedenfor) men vil aftage i frekvens og styrke over tiden efterhånden som kroppen opbygger en immunitet overfor virus.
Hvem får herpes?
Herpes kan forekomme på alle tidspunkter i livet. Virusset overføres gennem slimhinder, eller revner i huden ved direkte kontakt, og kan både smitte gennem kønslig samleje, og ved mund til mund berøring.
Hvordan opleves et herpesudbrud?
Herpesudbrud varer som ofte en uges tid, men det første udbrud kan varer længere. For de fleste er udbruddene tilbagevendende, mens andre kun oplever, at have herpes en gang i livet. Symptomer på herpes er store knopper og i løbet af få dage udvikler de sig til væskefyldte blærer, der svier og brænder. Når blærerne brister kan de efterlade sår og ar. Ved udbrud vil man føle sig utilpas som ved en influenzavirus og specielt ved de første udbrud er ubehaget betydeligt.
Hvornår er man i risiko - Forekomst
Jævnfør de seneste oplysninger fra Statens Serum Institut har 80% af befolkningen antistoffer mod Herpes type 1 hvor langt de fleste er smittet indenfor de første 5 leveår.
Flere af nedenstående faktorer kan øge risikoen for et herpesudbrud:
• Stress
• Ekstrem kulde eller varme
• Feber
• Andre sygdomme f.eks. forkølelse eller influenza
• Påvirkning af UV-stråler f.eks. sol eller solarium
• Træthed
• Specielle fødevarer
• Menstruation
• Graviditet
• Lokal irritation f.eks. efter tandlægebesøg, ved barbering eller sprukne læber