Giv din familie et "sund-vægt hjem" Artikel

Livsstil er ofte hovedårsagen til overvægt både for børn og voksne. Fastfood er let tilgængeligt, indtaget af sodavand er stigende, og vores behov for fysisk aktivitet i hverdagen er faldende. Skal familien leve sundt, må forældrene føre an.

Det er forældrene som skaber rammerne for en sund livsstil i familien. Eksperterne er enige om, at hovedårsagen til overvægt både for børn og voksne er vores livsstil. Fastfood med højt energiindhold er let tilgængeligt, indtaget af sodavand og saftevand er stigende, og vores behov for fysisk aktivitet i hverdagen er faldende. Skal familien leve sundt, er det forældrene som må føre an for at skabe et sund-vægt-hjem.

Skab et "sund-vægt hjem" for hele familien

Et "sund-vægt hjem" er et sted, hvor hele familien lever på en måde, der hjælper dem til at have en vægt, som er sund og passer til dem. Det gælder både børn og voksne, tynde såvel som tykke. Et "sund-vægt hjem" handler ikke om at familien skal være på slankekur. Den rummer både det sunde måltid, de sunde snacks og slik og søde sager. Fysisk aktivitet spiller også en vigtig rolle.

Fordi det er os som forældre, der skaber rammerne for det hjem familien bor i, er det også vores ansvar og os, som bør være forgangsmænd for de forandringer, der skal til for at skabe et sundt hjem

Læs også:
Det kan gøre dit barn tykt

Forældre kan påvirke børns spisevaner

Forældre har stor indflydelse på den mad deres børn spiser. Det er dem, som bestemmer hvilken slags mad der er tilgængelig i huset, og hvornår man spiser/ikke spiser¹.

Som dem, der skal udøve spiseregler, er det også forældrene, der har den svære opgave at sørge for, at der er balance mellem at udstikke regler og sørge for, at de bliver overholdt. Har man for eksempel lavet en regel, som sætter en begrænsning, på hvor meget slik man må spise, må man også som forældre sørge for, at der kun er begrænsede mængder slik i huset.

Skrappe madregler kan give bagslag

Vejledning i, hvilken mad der er sund, og hvilken der er mindre sund, hjælper vores børn til at tage det rigtige valg, frem for at sætte strammer regler op for hvad man skal spise, og navnlig hvad man ikke må spise ². Undgå at forbyde noget mad - det gør det kun mere attraktivt. Tilbyd i stedet altid det sunde alternativ, selv når der skal "usunde" hyggesnacks på bordet.

Madregler skal gælde for alle - både tykke og smalle

Har du et barn, som bør tabe sig, og stiller du som forældre alt for strenge krav og regler op for barnet, så bliver sund kost og livsstil nemt synonym med et liv med strikse regler og kedelige forbud. Findes der oven i købet i familien både personer, som skal tabe sig, og personer som ikke skal, kan strenge regler, som ikke gælder for alle, tage pusten fra selv det mest motiverede menneske - uanset om man er barn eller voksen.

Når alle spiser det samme, både børn og voksne, er der ikke så meget at diskutere. Fokus behøver dermed ikke at være på, hvem der spiser hvad, hvornår ³.

Sund mad uden fanfare

Forældre, som er overentusiastiske når de serverer den sunde mad, netop for at opfordre og inspirere barnet til at spise det, kan nemt opleve den modsatte effekt. Er du alt for positivt indstillet over for maden kan nemt gøre alle en anelse mistænkelige over hvad du er ude på. Det bedste er at servere maden på en neutral måde.

Det kræsne barn

Stort set alle børn er potentielle kræsenpinde. De er af natur bange for alt nyt, inkl. mad. Måden, vi som forældre introducerer nyt mad på, er afgørende for, hvordan vores børn reagerer.
Undersøgelser har vist, at det kan tage op til 10 "serveringsforsøg" af nyt mad, før et barn er modig nok til at prøve det (4).
En måde at introducere nyt mad på, kan være at blive ved med at servere den samme mad/tilbehør dag efter dag uden at gøre det store nummer ud af det. De fleste børn vil til sidst spise maden.

Barnet gør som mor og far

Det betyder selvfølgelig også noget, om barnet ser sine forældre spise maden. Når det kommer til sund kost og livsstil, gælder de samme regler som så meget andet her i livet - Det er ikke nok at sige det, man skal også gøre det.
Kilde:
¹ Institute of Medicine of the National Academies. Preventing Childhood Obesity: Health in the Balance. Washington, D.C.: The National Academies Press, 2005.
² Birch LL, Davidson KK Family environmental factors influencing the developing behavioral controls of foof intake and childhood overweight. Pediatr Clin North Am. 2001; 48:893-907.
³ Kleinman RE,ed. Pediatric Nutritions Handbook, Fifth Edition. Chicago,IL:American Academy of Pediatrics, 2004.
4. Sullivan SA, Bich LL. Infant dietary experience and acceptance of solid foods. Pediatrics. 1994;93:271-7.