Hårtab Artikel

I de allerfleste tilfælde er hårtab en helt naturlig foreteelse. Hos mænd er skaldethed stærkt arveligt betinget. Hårranden forskydes efterhånden højere op på issen samtidig med at håret bliver tyndere. Til slut fører det til skaldethed. Hos kvinder bliver håret gradvist tyndere gennem hele livet. Såvel mænd som kvinder kan tabe hår efter at have været ude for et hårdt pres eller som eftervirkning af en operation, sygdom eller svær ulykke.

Sygdom kan give hårtab

Hårtab kan også forekomme ved visse sygdomme. Håret kan falde af efter en svær sygdom eller ophøre med at vokse samtidig med sygdommen og falde af cirka tre måneder senere. I de fleste tilfælde plejer håret at vokse ud igen.
Ved langvarige og svære sygdomme i skjoldbruskkirtlen (se Skjoldbruskkirtlen og biskjoldbruskkirtlerne ) og Jernmangelanæmi giver håret indtryk af at være udtyndet. I virkeligheden bliver de enkelte hår tyndere ved disse sygdomme, og derfor ser man mere tyndhåret ud. Selv i disse tilfælde får håret sit normale udseende igen, når sygdommen, som har forårsaget forandringen, er overstået. Andre sygdomme, f.eks. lichen planus kan skade hårsækkene og efterlade skaldede pletter, hvor håret ikke længere kan vokse ud. Også visse behandlingsmetoder, især strålebehandling og cellegifte, som anvendes mod en del cancer-sygdomme, kan som bivirkning give varige skader på hårsækkene, så håret falder af og ikke kan erstattes.

Læs også: Hårtab hos mænd - her er alt du bør vide

Pletvis hårtab - alopecia areata

En speciel form for pletvis hårtab går under betegnelsen alopecia areata. I svære tilfælde kan pletterne være så mange og ligge så tæt at alt hår på hovedet falder af. I de fleste tilfælde vokser håret ud igen efter nogen tid, men det sker at hårtabet er permanent. I dette tilfælde kan de enkelte hår også forandre udseende, så de bliver kraftigere i toppen. Dette skyldes forstyrrelser i hårenes tilvækst. I sjældne tilfælde kan tilstanden være kronisk og medføre at man permanent taber al kropsbehåring. Årsagen til denne sygdom er ukendt, hvorfor man mangler en virksom behandling.

Læs også: Pletskaldethed kan ramme alle

Forholdsregler og behandling af hårtab

De fleste mennesker vænner sig til at håret bliver tyndere med årene og accepterer det som en naturlig del at ældningsprocessen. Hvis man er meget generet af at håret falder af, findes der to muligheder for at rette op på skaden. Den enkleste måde til at erstatte hår som er faldet af er at anskaffe sig en toupe eller en paryk. Ved behandling med lægemidlet minoxidil vokser der hos nogle et tyndt, fnugagtigt hår ud. Hvis man afslutter behandlingen forsvinder håret dog igen. Tilvæksten kommer oppe på issen og det tager seks til tolv måneder, inden behandlingen giver et synligt resultat. En anden måde er at transplantere hår. Denne metoder er imidlertid usikker i det lange løb, da det nye hår får de samme vækstbetingelser som det oprindelige og derfor sandsynligvis også falder af. Desuden medfører alle operative indgreb en risiko for infektioner.

De skaldede pletter, som kommer ved alopecia areata, får i de fleste tilfælde ny hårvækst efter et par måneder, når de skadede hårsække læges.