Hvad er meditation? Artikel

Meditation handler om at fokusere din opmærksomhed på noget bestemt. Det meste af tiden bevæger dine tanker sig mere eller mindre uvilkårligt rundt. Det ene øjeblik tænker du på en samtale du havde i sidste uge, det næste bekymrer du dig om noget du skal i morgen, for så at tænke på noget, som sker lige nu.

Din bevidsthed svinger fra det ene emne til det næste, fra gren til gren som en vild abe, og du har ingen kontrol over det.

Koncentrer dig og vær til stede

I meditation kanaliserer du hele din bevidsthed hen på et bestemt punkt eller objekt – det kan være fornemmelsen af dit åndedrag, et kort ord eller en sætning, eller visualisering af et indre billede. Når du arbejder med din bevidsthed på denne måde, får du styr på dine tanker og du får mindre stress og uro i kroppen. Du udvikler din evne til at koncentrere dig og være til stede i nuet.

Mange fordele ved meditation

Når først du bliver bedre til at koncentrere dig og være til stede, kan du bruge denne fokusering og ro i mange andre sammenhænge. Du kan:

  • Blive bedre til at få løst arbejdsopgaver mere effektivt
  • Få styr på din stress
  • Forbedre din helbredstilstand eller komme hurtigere ovenpå efter et sygdomsforløb.
  • Forbedre dit parforhold
  • Oparbejde større medfølelse og forståelse for andre.

Der er alt for mange fordele ved at meditere, at der slet ikke er plads til at nævne dem alle her.

Meditation har altid eksisteret

Meditation findes i en eller anden form i alle store religiøse og åndelige traditioner. Fra vores tidligste forfædre som stirrede i stilhed på skyggerne på hulens væg, til yogamestre som øver komplekse visualiseringer.

Mennesket har mediteret i tusinder af år. Meditation er blevet praktiseret i kristne klostre, hinduistiske ashrams, Buddhistiske klostre, og muslimske Sufi forsamlinger.

Meditation behøver ikke at være religiøst

Du behøver ikke at være religiøs eller spirituel for at høste de mange fordele ved meditation. Meditations-baserede, stressnedsættende programmer dukker op på hospitaler, klinikker, og i store virksomheder verden over. Mennesket har mediteret til alle tider af den simple årsag, at det beroliger sindet, afslapper kroppen, åbner hjertet og giver energi til alt, hvad du gør!