Medfødte risikofaktorer for hjertekarsygdomme
- Alder: Hvis du er over 55 år, har du en øget risiko for hjertekarsygdom. Man mener at det skyldes at kønshormonet østrogen beskytter indtil man kommer i overgangsalderen.
- Arv: Hvis din far eller bror har haft en blodprop i hjertet eller hjernen, før de var 55 år, og/eller din mor eller søster før de fyldte 65, er din risiko øget.
- Diabetes type 1 (insulinkrævende sukkersyge): Kvinder med sukkersyge har fire til seks gange større risiko for at få hjertekarsygdom. Det gælder også yngre kvinder.
Livsstilsrelaterede risikofaktorer for hjertekarsygdomme
- Rygning er langt den farligste vane. Kvinder, der ryger, har mere end dobbelt så stor risiko for at få blodprop i hjertet som kvinder, der ikke ryger. Passiv rygning øger risikoen for hjertekarsygdom med 30%.
- Mangel på motion: Uden motion stiger din risiko for at få hjertekarsygdom, for højt blodtryk og diabetes type 2. Du skal bevæge dig mindst en halv time hver dag - ved moderat intensitet - "sved på panden".
- Højt blodtryk: I Danmark anbefaler lægerne, at det systoliske (høje) blodtryk er under 140, og at det diastoliske (lave) blodtryk er under 90.
- Højt kolesterol: Dit totale kolesteroltal må ikke være over fem. Det gælder især, hvis du er i risikogruppen af andre grunde.
- Overvægt og fedme kan føre til højt blodtryk, højt kolesterolog diabetes type 2. Taljemålet afslører, om du er overvægtig. Er det over 80 cm, øges din risiko for at få hjertekarsygdom.
- Diabetes type 2: Du risikerer at få diabetes type 2, hvis duspiser usundt, er overvægtig og ikke får nok motion. Kvinder med diabetes type 2 har tre gange så stor risiko for højt blodtryk og hjertekarsygdom som kvinder, der ikke har diabetestype 2.
- Alkohol: Drik højst 14 genstande om ugen og højst fem genstande pr. dag.
- Stress: Langvarig stress kan have betydning for udvikling af hjertekarsygdom.