Hvis vi følger de officielle kostråd vil det være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kræft, type 2-diabetes og at flere og flere bliver overvægtige eller svært overvægtige.
Kostrådet: Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Vi har mange mange produkter og fødevare at vælge imellem i butikkerne, og det er godt, for så er det nemmere at variere sin kost. Vi skal blot også huske at gøre det Ved at spise varieret er det lettere at få dækket kroppens behov for de nødvendige essentielle næringsstoffer.
De fleste voksne bevæger sig ikke nok
Under halvdelen af den voksne befolkning lever op til anbefalingen for fysisk aktivitet. Øget fysisk aktivitet er med til at forebygge livsstilssygdomme,for hos alle, der ikke er til strækkelig aktive
De fleste voksne bevæger sig ikke nok
Under halvdelen af den voksne befolkning lever op til anbefalingen for fysisk aktivitet. Øget fysisk aktivitet er med til at forebygge livsstilssygdomme,for hos alle, der ikke er til strækkelig aktive
Kostrådet: Spis frugt og mange grøntsager
Vi er blevet bedre til at spise meget frugt, men kan blive bedre til at spise mere grønt. Det gennemsnitlige indtag af frugt var i 2008 for de 18-75 årige på 220 g/d, mens indtaget af grøntsager var på 160 g/dag. Indtaget af frugt og grønt er dog steget væsentligt både for børn og voksne i perioden 1995 til 2002, hvorefter det er stagneret. Vi spiser fortsat det meste af dagens grønsager til aftensmaden, mens vi primært spiser frugt som mellemmåltider. Vi burde spise 600 g frugt og grønt om dagen og som minimum bør halvdelen være grøntsager
Kostrådet: Spis mere fisk
Fødevarestyrelsens kostråd anbefaler atr vi spiser 350 g/ugen, heraf bør de 200 g være fed fisk. Det gennemsnitlige indtag i 2008 blandt voksne var på 140 g/uge, heraf udgør mager fisk lidt over halvdelen. Omkring 10 % af den voksne del af befolkningen og omkring 5 % af børnene efterlever kostrådet om fisk.
Kostrådet: Vælg fuldkorn
Danskernes gennemsnitlige indtag af fuldkorn er på ca. 55 g/dag (2011-12), hvilket er en stigning i forhold til tidligere. Dog er det kun 1/4 af alle voksne samt 1/3 af børnene, der efterlever den anbefalede mængde fuldkorn på 75 g/10 MJ.
Læs også: Fuldkorn, derfor er det godt
Læs også: Fuldkorn, derfor er det godt
Kostrådet: Vælg magert kød og kødprodukter
Fødevarestyrelsen anbefaler at vi højest spiser 500 g tilberedt kød om ugen ( ca. 750 g rå kød)fra okse, kalv, lam eller svin og at vælge de magre typer. Det gennemsnitlige indtag af okse-, kalv-, lam-eller svinekød er for mænd 75 g/dag (dvs. 525 gramom ugen), mens kvinder spiser godt 45 g/dag (dvs. 315 gramom ugen).Mændene kan med fordel erstatte lidt af kødet med fisk.
Indtaget af forarbejdet kød (fx kødpålæg og pølser) er på hhv. 50 og 25 g/dag for mænd og kvinder. Mænd spiser i gennemsnit 20 g fjerkræ om dagen (dvs. 140 gram om ugen), mens kvinder spiser 15 g/dag (dvs.105 gram om ugen).
Indtaget af forarbejdet kød (fx kødpålæg og pølser) er på hhv. 50 og 25 g/dag for mænd og kvinder. Mænd spiser i gennemsnit 20 g fjerkræ om dagen (dvs. 140 gram om ugen), mens kvinder spiser 15 g/dag (dvs.105 gram om ugen).
Kostrådet: Vælg magre mejeriprodukter
Danskerne har ændret mælkevaner over de sidste 30 år –sødmælken er til dels udskiftet med letmælk og minimælk/skummetmælk. Hvad angår surmælksprodukter er udbuddet af magre varianter stort. Det totale gennemsnitlige indtag af mælk og mælkeprodukter er på knap 500 g/dag for de 4-9 årige, ca. 420 g/dag for de 10-17-årige, og 325 g/dag for voksne. Tilsvarende er det gennemsnitlige indtag af ost på hhv. 19, 27 og 35 g/dag.
Fødevarestyrelsen mener at 250 g-500g om dagen er passende i forhold til vores danske madvaner dvs. ¼ -1/2 liter om dagen
Fødevarestyrelsen mener at 250 g-500g om dagen er passende i forhold til vores danske madvaner dvs. ¼ -1/2 liter om dagen
Kostrådet: Spis mindre mættet fedt
Danskernes indtag af mættet fedt udgør i gennemsnit 15 % af energien, hvor det maks. bør være 10 %. Mindre end 10 % af den danske befolkning spiser en kost, der lever op til anbefalingen. Fedtindtaget er dog reduceret væsentligt igennem de sidste år, og reduktionen er hovedsagelig sket ved at vi har skåret ned for mængden af smør, margarine og olie.
Kostrådet: Spis mad med mindre salt
De vigtigste kilder til salt i den danske kost er brød, kødprodukter, ost og færdigretter. Op mod 70 % af det salt, vi indtager, kommer fra forarbejdede varer. For at nedsætte indtaget af salt, anbefales det at vælge produkter med et lavt saltindhold.
Vi spiser i gennemsnit 8-10 g salt om dagen og det vill have store sundhedsfotdele, hvis vi sænker vores forbrug med ca. 3 g dagligt.
Vi spiser i gennemsnit 8-10 g salt om dagen og det vill have store sundhedsfotdele, hvis vi sænker vores forbrug med ca. 3 g dagligt.
Kostrådet: Spis mindre sukker
Anbefalingen er, at højst 10 % af energien kommer fra tilsat sukker. Omkring 2/3 af de voksne og 1/3 af børnene har et indtag, der lever op til denne anbefaling. Vi får det meste af vores tilsatte sukker fra slik, kager og is og sukkersødede drikke. Mellemmåltiderne bidrager med det meste af dagens forbrug af tilsat sukker.
Kostrådet: Drik vand
Danskerne drikker mere vand end tidligere, men har samtidig stadig et højt indtag af søde drikkevarer. Gennemsnitsdanskeren får 22 g sukker om dagen fra sukkersødede sodavand, og sodavand bidrager således væsentligt til sukkerindtaget. For at spare på
sukkeret anbefaler fødevarestyrelsen at vi i stedet drikker vand til måltider, samt at slukke tørsten i vand.
sukkeret anbefaler fødevarestyrelsen at vi i stedet drikker vand til måltider, samt at slukke tørsten i vand.
Informationer om danskernes kostvaner er beskrevet i rapporter fra DTU Fødevareinstituttet. Informationerne stammer fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet, som er en landsdækkende, repræsentativ undersøgelse.