Fuldkornslogoet - Vælg fuldkorn først tema

Fulkornslogoet er udviklet af bl.a.forskellige patientforeninger, fødevareproducenterne og Fødevarestyrelsen. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at vælge produkter, som indeholder fuldkorn. Mærket er frivilligt, men skal leve op til en række krav. Her kan du se hvad der gemmer sig bag fuldkornslogoet.

Fulkornslogoet er udviklet af bl.a.forskellige patientforeninger, fødevareproducenterne og Fødevarestyrelsen. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at vælge produkter, som indeholder fuldkorn. Mærket er frivilligt, men skal leve op til en række krav. Her kan du se hvad der gemmer sig bag fuldkornslogoet.

Hvilke produkter kan bære fuldkornslogoet?

Helt overordnet er det vigtigt, at de produkter, der bærer fuldkornslogoet, bidrager til billedet af et troværdigt logo, som er garant for sunde fuldkornsprodukter.

Kategorien fuldkornsprodukter dækker følgende produkter:

  • Mel, gryn og ris
  • Brød
  • Knækbrød
  • Morgenmadscerealier
  • Pasta og nudler

Krav til fuldkornsindhold i produkter med fuldkornslogoet

  • Mel, gryn og ris: 100% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Brød: Mindst 50 % fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS ) og mindst 30 % fuldkorn regnet som QUID. Begge dele skal være opfyldt.
  • Knækbrød: Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Morgenmadscerealier: Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Pasta og nudler (uden fyld): Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS) % fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS ) =mængden af tørstof fra fuldkornsingredienser den totale mængde tørstof i produktet
Fuldkorn defineres som hele kernen af korn/cerealier (kerne, endosperm og klid); kernen kan være formalet, knækket eller lignende, men bestanddelene skal, for de respektive cerealier, indgå i samme forhold som i den intakte kerne. Cerealier defineres som hvede, spelt, rug, havre, byg, majs, ris, hirse og durra og andre Sorghum-arter.

Læs også: Hvad er fuldkorn?

Øvrige krav til produkter med fuldkornslogoet:

For at sikre, at fuldkornslogoet ikke anvendes på ernæringsmæssigt underlødige produkter, er det en
forudsætning for at kunne bære fuldkornslogoet, at produkterne overholder krav til indholdet af fedt, sukker,kostfiber og salt, som svarer til den bedste kategori i det til enhver tid gældende officielle ernæringsmærke, med udgangspunkt i det fælles nordiske Nøglehulsmærke

Læs også: Nøglehullet - et mærke på sunde madvarer

Hvem står bag Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet blev lanceret 1. januar 2009 og bag mærket står Fødevarestyrelsen, Diabetesforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Bager- og Konditormestre i Danmark, Credin A/S, Dansk Supermarked, DI fødevarer, DLG, Easyfood, ISIS A/S, Kohberg A/S, Landbrug og fødevarer, Lantmännen Cerealia A/S, Lantmännen Schulstad A/S, Lantmännen Unibake A/S, McDonalds Danmark, Nestlé, Pågen, Quaker Oats, Q8, REMA1000, Skærtoft Mølle, Valsemøllen & Wasa Bröd AB.

Artikler

kategori

Teenager

Redaktionen 17/01/2009
artikel

Normal udvikling i puberteten

Kroppen udvikler sig forskelligt alt efter dit køn. Se vores oversigt over,...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Infektioner i mave-tarm-kanalen

Mave-tarm-infektioner skyldes bakterier, vira eller parasitter, som alle le...

Redaktionen 20/01/2009
artikel

Kost & ernæring - Indpakning

Det vigtigt, at du behandler dine madvarer korrekt. Ellers risikerer du en ...

Redaktionen 23/02/2009
artikel

Miljøpåvirkning

Det tæller bl.a. som en miljøpåvirkning, hvis du har fået en kviksølvforgif...

Redaktionen 19/02/2009
artikel

Salmonella-infektioner (Salmonella-gastroenteritis)

Der findes flere tusinde typer af salmonellabakterier, hvoraf langt de fles...

Redaktionen 24/07/2007
artikel

Skarlagensfeber (Scarlatina)

Definition og årsag Skarlagensfeber er en smitsom sygdom med hududslæt og...

Redaktionen 15/08/2006
artikel

Babyen 0-12 måneder

Der er meget at holde styr på i barnets første år. Læs om mad, amning, søvn...

Redaktionen 17/01/2009
artikel

Nyrer og urinveje - Nyttig viden

Læs om dialyse og dialysebehandling samt om hvordan dine urinorganer funger...

Redaktionen 23/02/2009