Fuldkornslogoet - Vælg fuldkorn først tema

Fulkornslogoet er udviklet af bl.a.forskellige patientforeninger, fødevareproducenterne og Fødevarestyrelsen. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at vælge produkter, som indeholder fuldkorn. Mærket er frivilligt, men skal leve op til en række krav. Her kan du se hvad der gemmer sig bag fuldkornslogoet.

Fulkornslogoet er udviklet af bl.a.forskellige patientforeninger, fødevareproducenterne og Fødevarestyrelsen. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at vælge produkter, som indeholder fuldkorn. Mærket er frivilligt, men skal leve op til en række krav. Her kan du se hvad der gemmer sig bag fuldkornslogoet.

Hvilke produkter kan bære fuldkornslogoet?

Helt overordnet er det vigtigt, at de produkter, der bærer fuldkornslogoet, bidrager til billedet af et troværdigt logo, som er garant for sunde fuldkornsprodukter.

Kategorien fuldkornsprodukter dækker følgende produkter:

  • Mel, gryn og ris
  • Brød
  • Knækbrød
  • Morgenmadscerealier
  • Pasta og nudler

Krav til fuldkornsindhold i produkter med fuldkornslogoet

  • Mel, gryn og ris: 100% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Brød: Mindst 50 % fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS ) og mindst 30 % fuldkorn regnet som QUID. Begge dele skal være opfyldt.
  • Knækbrød: Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Morgenmadscerealier: Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Pasta og nudler (uden fyld): Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS) % fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS ) =mængden af tørstof fra fuldkornsingredienser den totale mængde tørstof i produktet
Fuldkorn defineres som hele kernen af korn/cerealier (kerne, endosperm og klid); kernen kan være formalet, knækket eller lignende, men bestanddelene skal, for de respektive cerealier, indgå i samme forhold som i den intakte kerne. Cerealier defineres som hvede, spelt, rug, havre, byg, majs, ris, hirse og durra og andre Sorghum-arter.

Læs også: Hvad er fuldkorn?

Øvrige krav til produkter med fuldkornslogoet:

For at sikre, at fuldkornslogoet ikke anvendes på ernæringsmæssigt underlødige produkter, er det en
forudsætning for at kunne bære fuldkornslogoet, at produkterne overholder krav til indholdet af fedt, sukker,kostfiber og salt, som svarer til den bedste kategori i det til enhver tid gældende officielle ernæringsmærke, med udgangspunkt i det fælles nordiske Nøglehulsmærke

Læs også: Nøglehullet - et mærke på sunde madvarer

Hvem står bag Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet blev lanceret 1. januar 2009 og bag mærket står Fødevarestyrelsen, Diabetesforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Bager- og Konditormestre i Danmark, Credin A/S, Dansk Supermarked, DI fødevarer, DLG, Easyfood, ISIS A/S, Kohberg A/S, Landbrug og fødevarer, Lantmännen Cerealia A/S, Lantmännen Schulstad A/S, Lantmännen Unibake A/S, McDonalds Danmark, Nestlé, Pågen, Quaker Oats, Q8, REMA1000, Skærtoft Mølle, Valsemøllen & Wasa Bröd AB.

Artikler

artikel

Miljøpåvirkning

Det tæller bl.a. som en miljøpåvirkning, hvis du har fået en kviksølvforgif...

Redaktionen 19/02/2009
artikel

Salmonella-infektioner (Salmonella-gastroenteritis)

Der findes flere tusinde typer af salmonellabakterier, hvoraf langt de fles...

Redaktionen 24/07/2007
artikel

Skarlagensfeber (Scarlatina)

Definition og årsag Skarlagensfeber er en smitsom sygdom med hududslæt og...

Redaktionen 15/08/2006
artikel

Så meget er en genstand

I sundhedsstyrelsens anbefalinger taler man altid om mængden af genstande. ...

Redaktionen 04/01/2011
artikel

Generelt om overvægt og vægttab

Overvægt og vægttab er et stigende problem. Læs om hvorfor vi bliver overvæ...

Redaktionen 05/02/2009
artikel

overvægt og kost

Overvægt og kost hænger uløseligt sammen. Hvis du vil tabe dig bør du kigge...

Redaktionen 26/01/2009
artikel

Åreknuder under graviditeten

Åreknuder under graviditeten opstår hyppigt. Læs om forholdsregler ved årek...

Redaktionen 18/07/2007
artikel

Sammenhæng mellem PCO og de mange symptomer

Sammenhæng mellem PCO og de mange symptomer. Læs om Polycystisk Ovariesyndr...

Redaktionen 19/09/2006
artikel

Gigt

Gigt er egentlig en fællesbetegnelse for enhver sygdom i bevægeapparatet, d...

Redaktionen 05/11/2004