Kemoterapi mod psoriasis Artikel

Stoffet valrubicin, der bliver brugt som kemobehandling i USA, nedsætter hudens fortykkelse og skæl ved psoriasis. Det viser forsøg, som et hold danske forskere fornylig har afsluttet. De håber på at finde en ny behandlingsform mod mildere former for psoriasis.

Nyt håb for psoriasis-patienter

Der kan være et nyt middel på vej til behandling af psoriasis. Et hold danske forskere har testet stoffet valrubicin på psoriasis, og resultaterne er opmuntrende læsning. Hudens fortykkelse blev kraftigt reduceret og skællene forsvandt, så huden fik et normalt udseende.

- Vi blev spurgt af firmaet Valderm, om vi ville prøve valrubicin af, for de havde en idé om, at det kunne reducere fortykkelsen af huden ved psoriasis. Vi fandt ud af, at stoffet faktisk virkede, siger Cecilia Rosada Kjeldsen, forskningsleder på forsøget ved Dermatologisk Afdeling på Aarhus Universitet.

Valrubicin er hidtil blevet brugt i kemobehandling af blærekræft i USA, da det blandt ikke har så mange bivirkninger som andet kemobehandling. Stoffet bremser cellerne i at dele sig så hurtigt, og slår også celler ihjel. Da psoriasis giver en overproduktion af hudceller, formoede danske Valderm, at stoffet ville virke mod psoriasis.

Få normal hudfarve igen

Til forsøgene udviklede Valderm en creme med stoffet, som forskerne ganske enkelt smurte på huden. De gode resultater med reducering af hudens fortykkelse blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Investigative Dermatology, men Cecilia Rosada Kjeldsen og resten af forskerholdet stoppede ikke der.

- Ved psoriasis taler cellerne i blodet med cellerne i huden og fortæller hinanden, at der er noget galt, og så kan huden blive rød og begynde at klø. Det her stof viser sig også at være i stand til at nedtrykke alarmsignalerne til de celler. Det kan muligvis give mindre rødme på huden, siger Cecilia Rosada Kjeldsen, der endnu ikke ved, om valrubicin også virker direkte imod kløen i huden.

Læs også: Psoriasis øger risikoen for diabetes

Skal fortsat udvikles

Forsøget blev udført ved at overføre hud med psoriasis fra mennesker til mus. I praksis skete det ved, at overlæge Tomas Norman Dam på Roskilde Sygehus fjernede psoriasishud fra patienter med en avanceret ”høvlemaskine”. Derefter blev huden syet på mus. Når huden på musene var helet, begyndte forskerne at teste valrubicin på dem.

Læs også: Lokalbehandling af psoriasis

Valderm har allerede afprøvet deres creme på mennesker i de såkaldte kliniske fase 2-forsøg. Det er sket under internationale testfaciliteter i Tyskland, hvor forsøgene viser, at der stadig skal udvikles på cremen.

- Vi har set en effekt med cremen på mennesker, men det tyder på, at leveringen af valrubicin igennem huden skal optimeres, før vi kan sende det på markedet. Vi skal simpelthen have en større mængde aktivt stof igennem huden, for at vi kan se en virkning, der er god nok. Det skal vi have nogle større farmaceutiske virksomheder til at udvikle, for vi håber, at det en dag kan komme patienterne til gavn, siger Ole Bitsch-Jensen, bestyrelsesmedlem i Valderm.