Knuder i øjenlågene (inkl. Haglkorn, Papillomer og Xantelasmata) Artikel

Læs om knuder i øjenlågene. Hvad er haglkorn, papillomer og xantelasmata. Find information om behandling af knuder i øjelågene. Symptomer på knuder i haglkornene. Behandling ag haglkorn. Læs om forebyggelse af papillomer.


De almindeligste former for knuder i øjenlågene er bygkorn, haglkorn, papillomer, modermærker og xatelasmata.

Haglkorn

Et haglkorn (chalazion) er en lille hård knude af bindevæv på indersiden af øjenlåget eller i øjenlågets rand. Et haglkorn kan opstå som følge af et bygkorn, eller det kan opstå tilsyneladende uden grund efter en ikke opdaget betændelse. Det drejer sig om en ansamling af talg og bindevæv i en af øjenlågets kirtler.

Et haglkorn gør ikke ondt, men det kan irritere øjet og give synsgener. Et haglkorn kan også udvikle betændelse og ligner så et bygkorn. Det skal også behandles som et sådant. Nogle haglkorn forsvinder af sig selv efter et par måneder, og man kan forsøge at hjælpe det på vej ved at massere haglkornet i retning af øjenlågsranden. Hvis halgkornet ikke forsvinder af sig selv, kan det fjernes ved en ganske lille operation i lokalbedøvelse.

Papillomer

Papillomer en små, hudfarvede, lyserøde eller brune gevækster på øjenlåget eller i øjenlågsranden. De kan være runde, blomkålsformede eller med stilk. De er forårsaget af et virus (humant papillom virus, HPV). HPV er faktisk en stor gruppe af beslægtede vira, og andre af typerne giver vorter og kønsvorter . Papillomer på øjenlåget øger dog ikke risikoen for disse tilstande. Papillomer er ganske ufarlige, men hvis man er generet af deres udseende, kan de fjernes ved en lille operation i lokalbedøvelse.

Xantelasmata

Xantelasmata er gule eller hvidlige knopper eller belægninger lige omkring øjnene. De sidder som regel ved indersiden af øjet op mod næseryggen. De består af aflejringer af fedtstoffet kolesterol og er et tegn på, at man har for højt kolesterol i blodet . De er i sig selv ganske ufarlige, men man bør få målt sit kolesteroltal hos sin læge, hvis man opdager xantelasmata. De kan være svære at behandle, da de har tendens til at komme tilbage, men behandlingen er en lille operation i lokalbedøvelse.

Andre knuder i øjenlågene

Ældre mennesker kan have hudkræft i området omkring øjnene, og små børn kan have godartede tumorer i blodkarrene omkring øjenlåget, kaldet hæmangiomer . Nogle forsvinder af sig selv, mens andre vokser livet igennem. Læs desuden mere i artiklerne om modermærker og bygkorn.