Misbrug af beroligende midler Artikel

Læs om misbrug af beroligende midler. Find information om sovemidler, sovepiller og misbrug af beroligende medicin. Få gode råd til at stoppe dit misbrug af beroligende meddicin. Læs hvordan du får en god søvn uden sovemedicin.


Mange mennesker har et søvnproblem. Det har været en oplagt udvej at løse dette problem ved hjælp af sovemedicin. På samme måde kan det være fristende ved modgang at søge at løse problemerne ved hjælp af beroligende medicin i stedet for at forsøge at løse det bagvedliggende problem, som er årsagen til den følelse af angst og afmagt som mange mennesker oplever.

Det har desværre altid været alt for let at få udskrevet såkaldte bensodiazepiner mod ovenstående følelser. Man kan relativt hurtigt blive afhængig, og allerede efter 3-6 uger har man udviklet en fysisk afhængighed. Der findes flere ikke vanedannende alternativer, hvis man behøver et sovemiddel. Lægemidler som diazepam (Stesolid), bør man kun tage i kortere perioder og med så lav dosering som muligt. Jo længere man anvender disse stoffer og jo større dosis man tager, jo sværere bliver abstinenssymptomerne, når man holder op.

Hvis man har udviklet en afhængighed, skal man trappe langsomt ned. Afviklingstiden bør være mindst 8-12 uger, ofte meget længere. Man kan få abstinenssymptomer i form af hjertebanken, rystelser, mavekramper og svedeture. Symptomerne varer ofte i tre måneder og somme tider i op til et år. Hvis man pludselig holder op med at tage benzodiazepinpræparater kan man få alvorlige epileptiske kramper. Tilstanden kan være livstruende.

At komme ud af et pillemisbrug er en svær, men langtfra umulig opgave. Det er vigtigt, at man får støtte fra sin familie for at opnå et godt resultat.

De bagvedliggende grunde til medicinmisbruget skal behandles på almindelig vis. Det er vigtigt at huske på, at ikke alle psykofarmaka er misbrugspræparater. Antidepressive og antipsykotiske midler er ikke vanedannende.