Modermærker hos børn tema

Hvad er modermærker hos børn, symptomer på modermærker hos børn, behandling af modermærker hos børn, komplikationer ved modermærker hos børn, diagnosen modermærker hos børn, forebyggelse af modermærker hos børn.

Definition og årsager


Mange børn bliver født med mærker af anderledes farvet hud på kroppen. Mærkerne er i daglig tale bedre kendt som modermærker. Et modermærke er en pigmentforandring i huden, som er medfødt eller opstår lige efter fødslen og ikke forsvinder før flere måneder efter.

Årsagen til opståen af modermærker og deres udvikling er ukendt.
Der findes to typer modermærker: angiomer (svulster af kar) og pigmenterede nævi (flade uregelmæssige brune pigmentforandringer).

Symptomer og forløb på modermærker hos børnAngiomer
Denne gruppe af modermærker består af storkebid, jordbærmærker og portvinsmærker Storkebid optræder hyppigt hos nyfødte. De viser sig som en fladt, blegt mærke mellem øjenbrynene eller nakken. Denne type forsvinder som regel ved 18 måneders-alderen.

Jordbærmærker er ligeledes hyppige ved fødslen, hvor de viser sig som små flade, røde prikker. Disse prikker kan vokse sammen og blive større, hæve op og danne sår. De kan findes over hele kroppen, men er typisk lokaliseret i hovedet, ryggen og nakken. Som regel forsvinder mærkerne omkring 5-års alderen.

Portvinsmærker er sjældnere og som regel permanente. Mærkerne er røde, uregelmæssige plamager, som kan være skæmmende, især hvis de er lokaliseret i ansigtet.

Pigmenterede nævi
Denne gruppe er det, vi normalt kalder modermærker. De er flade eller let forhøjede mørkebrunt-pigmenterede uregelmæssige pletter. Disse pletter kan i sjældne tilfælde vokse og udvikle sig til kræft ( modermærkekræft ).

Behandling modermærker hos børn


De fleste modermærker forsvinder med tiden og skal ikke behandles. Jordbærmærker på øjenlåg bliver som regel behandlet efter et par uger på grund af risiko for påvirkning af barnets syn.

Permanente modermærker som portvinsmærkerne kan behandles med laser-kirurgi, som regel i løbet af barndommen for at undgå ardannelse.

Forholdsregler ved modermærker hos børn


Alle modermærker bør tjekkes efter forandringer i størrelse, form og farver. Hvis man bliver bekymret for et modermærke, er det en god ide at søge læge.

Artikler

kategori

Vokseninkontinens

Inkontinens består i, at man har tabt evnen til at holde på urinen og affør...

Redaktionen 08/12/2005
artikel

Debat om vitaminer og mineraler

Hvad betyder det for vores sundhed, at vores mad bliver beriget med vitamin...

Redaktionen 08/02/2009
kategori

Lunger og lungesygdom

De 2 mest almindelige og meget alvorlige lungesygdomme i Danmark er lungekr...

Redaktionen 16/12/2005
artikel

Motion på recept - Motionsmanualen

Motion på recept - Motionsmanualen - målgrupper

Redaktionen 05/01/2006
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009