Moderskabet sidder ikke i brysterne Artikel

Amning er uden tvivl godt, når det fungerer. Men man skal ikke amme for enhver pris. Og vi skal respektere kvinder, der ikke ammer. ”Der er et ammeregime i Danmark”. Det fastslår Hanne Bille, kvinden bag www.flaskebarn.dk, uden at tøve.

”Der er et ammeregime i Danmark”. Det fastslår Hanne Bille, kvinden bag www.flaskebarn.dk, uden at tøve. Hun uddyber:
”Det virker som om, der ikke findes et reelt alternativ til amning. Den gængse opfattelse er, at amning altid er det bedste. Det siges, at alle kan amme, bare viljen er der, og der er generel holdning blandt folk om, at den gode mor ammer. Ammer du ikke, må der næsten være noget galt. Men moderskabet sidder altså ikke i brysterne”, siger Hanne Bille, der selv måtte opgive at amme sin søn.

Ingen materiale om flaskebørn

”Alle bøger og pjecer handler næsten udelukkende om amning. Der står kun ganske få ord om modermælkserstatning. Da jeg måtte opgive amningen, kunne jeg ikke finde materiale om flaskebørn: Hvordan gør man f.eks. en sutteflaske ren? Jeg fandt også ud af, at der manglede et sted for mødre med flaskebørn. Derfor stiftede jeg www.flaskebarn.dk. Jeg ville gerne skabe debat og sikre de kvinders rettigheder ”, siger Hanne Bille.

Masivt ammepres

Og det stod hurtigt klart, at der var mange i samme situation. Hjemmesiden så dagens lys sidste år, og i løbet af det første halve år modtog Hanne flere hundrede mails og henvendelser fra kvinder, der af den ene eller anden grund ikke ammer:

”Kvinderne oplever et massivt pres. De bliver mødt med skepsis og mistro, fordi de ikke ammer. Omgivelserne føler, at det er deres pligt at lægge pres på kvinden for at få hende til at amme, og kvinden føler, at hun skal forklare sig og nærmest undskylde, at hun ikke ammer. Fremmede kan finde på at spørge: ”Hvorfor ammer du ikke?”. Det kan være meget grænseoverskridende. Jeg har mødt kvinder, der undgår cafebesøg, offentlige transportmidler og mødregrupper for at blive fri for andres dømmende blikke, når de giver flaske”, fortæller hun.

Læs også:
Modermælkserstatning- hvad skal jeg vælge

Kvindens eget valg

Hanne Bille understreger, at hun bestemt ikke er modstander af amning:

”Jeg konstaterer bare, at mange kvinder ikke ammer, og der skal også være plads til dem. Amning er uden tvivl godt, når det fungerer. Men man skal ikke amme for enhver pris. Og vi skal respektere kvinder, der ikke ammer. Og huske på, at det er kvindens eget valg. Vis omsorg og hensyn overfor kvinden i stedet for at være fordømmende og bedrevidende. Drop de løftede pegefingre. Det er i forvejen hårdt nok for kvinden, at hun må opgive amningen”, forklarer Hanne Bille. Hun efterlyser også mere information om modermælkserstatning og flaskebørn og et mere nuanceret syn på amning:

”Der findes f.eks. mange pjecer om amning, men ingen pjecer om flaskegivning. Jeg ønsker også fra sundhedsmyndighedernes side et mere nuanceret syn på problematikken og en mere nuanceret fremstilling af undersøgelser omkring amning og modermælkserstatning. Og sundhedspersonalet skal fremlægge valgmulighederne for kvinder, når amningen ikke fungerer. Kvinden skal betragtes som en person, der er i stand til at træffe det bedste valg for sig selv og barnet. Succeskriteriet må være, at kvinderne føler sig værdigt behandlet. Det er vigtigere end at have en superhøj ammeprocent”, påpeger hun.

Læs også:
Jeg følte mig som en dårlig mor

Fordele ved at give flaske

”Selvfølgelig skal læger, jordemødre og sundhedsplejersker forklare fordelene ved at amme, men hvis amningen ikke fungerer, skal de også huske at fortælle om fordelene ved at give flaske: En sutteflaske med modermælkserstatning er bedre end en mor, der er dybt ulykkelig og frustreret, og et barn, der skriger hele tiden. Flasken giver også faderen en unik mulighed for at være med. Min mand var f.eks. meget glad for, at han også kunne give vores søn sutteflaske”, slutter Hanne Bille.