Øget mængde fostervand (Polyhydramnios) Artikel

Polyhydramnios er en tilstand, hvor der er mere fostervand i livmoderen end normalt, dvs. mere end 2 l efter 20. uge. Dette kan være tegn på sygdom hos fosteret eller moderen.


Definition og årsager

Polyhydramnios er en tilstand, hvor der er mere fostervand i livmoderen end normalt. Dette skyldes ikke nødvendigvis noget sygeligt, men kan i nogle tilfælde være et tegn på sygdom hos fosteret, eller en følge af sygdom hos moderen.

Årsagerne hos fosteret kan være misdannelser i mave-tamkanalen eller i arvematerialet (kromosomfejl).

Mødre med sukkersyge har øget risiko for at få polyhydramnios.

Symptomer på øget mængde fostervand

Symptomerne afhænger af sværhedsgraden af polyhydramios. Ved mindre grader er der ingen symptomer, men ved sværere tilfælde kan der opstå symptomer, der skyldes livmoderens øgede fylde. Dette kan være tryk på blæren, og dermed hyppigere vandladninger, forstoppelse eller endda vejtrækningsbesvær, pga. tryk på mellemgulvet.

Forholdsregler og diagnose

Hvis mængden af fostervand er betydeligt øget, kan mistanken vækkes pga. symptomerne, og ved at lægen eller jordmoderen mærker kvindens mave igennem. Diagnosen stilles ved en ultralydsskanning af livmoder og foster.

Behandling af øget mængde fostervand

Ofte er ingen behandling nødvendig, men hvis der er svære symptomer, og der er risiko for for tidlig fødsel , kan det være nødvendigt med sengeleje og/eller vehæmmende medikamenter.

Læs også: 5 årsager til hoftesmerter for kvinder

Forløb og komplikationer

Kvinder, der har haft øget mængde fostervand, er i risiko, for at udvikle en slap livmoder, som kan føre til blødning under fødslen, da moderkagens fødsel besværliggøres.

Der er desuden risiko for for tidlig fødsel.

Polyhydramnios giver risiko for ualmindelige fosterstillinger.

Forebyggelse af øget mængde fostervand

Der er ikke som sådan forebyggende tiltag, kvinden kan gøre for at undgå øget mængde fostervand. Dette er for så vidt et symptom, på en evt. underliggende sygdom. Er det sukkersyge, skal man sørge for, at denne er velreguleret.